Marokkaans jongetje dat in put viel wordt vandaag begraven

jongetje-put

‘Ouders overal ter wereld leven mee met jouw ouders’

Rayan, de vijfjarige Marokkaanse kleuter die afgelopen dinsdag in een put viel, wordt vandaag begraven. De begrafenis zal plaatsvinden in het dorp Ighrane, waar het ongeluk ook plaatsvond.

Langdurige hulp van reddingswerkers

Afgelopen dinsdag viel Rayan in een enorm diepe put. Hij kwam vast te zitten op ruim dertig meter diepte. Er werd meteen een hulpactie gestart om het jongetje te redden. Reddingswerkers bleken niet af te kunnen dalen in de schacht waar Rayan door is gevallen, omdat die erg smal was. Daarom hebben ze een tunnel gegraven om bij hem te komen. Ook kreeg hij via smalle buisjes zuurstof en water aangereikt. Dag en nacht werd er er gegraven en op zaterdag werd Rayan eindelijk bereikt. Helaas bleek het te laat te zijn: hij was overleden.

Onduidelijkheid over dood

Wanneer Rayan precies is overleden, is onduidelijk. Volgens de Marokkaanse autoriteiten was zaterdag op camerabeelden te zien dat hij op z’n zij lag, maar het was onmogelijk om vast te stellen of hij toen nog leefde. Zijn neef liet gisteren weten dat hij naar een militair ziekenhuis is Rabat is gebracht. Daar is mogelijk een autopsie bij Rayan uitgevoerd, maar daarover is verder niets bekendgemaakt.

Medeleven van diverse landen

Rondom de put hebben zich in de loop der dagen duizenden mensen verzameld. Zij applaudisseerden voor de reddingswerkers, zongen en baden massaal voor een voorspoedige afloop. Na het slechte nieuws hebben verschillende landen steun betuigd. Onder andere de Israëlische premier Naftali Bennett en de Franse president Emmanuel Macron hebben hun medeleven getoond. Daarnaast sprak Paus Fransiscus zijn wekelijkse zegening over de reddingsactie uit, waarbij hij de reddingswerkers prees.

Nederland heeft ook een reactie op de situatie gegeven. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, die zelf uit Marokko komt, condoleerde de familie via Twitter. “Rayan, arme jongen. Als ouders overal ter wereld leven wij mee met jouw ouders”, schreef hij.

Lees ook: 5-jarige Rayan overleden in diepe waterput na dagenlange reddingsoperatie

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay