Máxima over veelbesproken Griekenlandreis: ‘Inschattingsfout’

Over de vakantie van de Oranjes ontstond in oktober veel ophef

Meer dan 3 miljoen mensen keken gisteravond naar het uitgebreide interview dat koningin Máxima ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag gaf. Het gesprek ging niet alleen over de hoogtepunten uit haar leven, ook moest de koningin de moeilijke momenten bespreken.

Lastige onderwerpen

Met presentator Matthijs van Nieuwkerk sprak Máxima in detail over haar leven, de liefde, haar werk en haar kinderen. Hoewel de koningin de kans kreeg om veel mooie herinneringen op te halen, werden er ook weleens lastige onderwerpen opgerakeld. Bijvoorbeeld het feit dat haar vader niet bij haar bruiloft mocht zijn, het overlijden van haar zusje en de dalende populariteit van het Koningshuis afgelopen jaar door de omstreden Griekenlandvakantie van koning Willem-Alexander en zijn gezin.

Vakantie

In het interview laat Máxima weten dat het haar veel pijn doet dat er zoveel ophef is ontstaan rondom deze vakantie. Het koninklijk gezin vertrok afgelopen oktober naar Griekenland, kort na een persconferentie waarin Mark Rutte had benadrukt dat we als Nederlanders onze verantwoordelijkheid moesten nemen in de strijd tegen het coronavirus. Dat het koningspaar toch naar het buitenland vertrok, zorgde voor een flinke deuk in de populariteit van de Oranjes.

‘Doet pijn’

Matthijs stelde die Griekenlandvakantie nog eens aan de kaak, waarop koningin Máxima liet weten dat het haar veel pijn deed. “Ik werk heel hard om dingen te bereiken. Dat een vakantie die eigenlijk niet zoveel betekende zoveel doet, dat doet mij pijn.”

Denken in mogelijkheden

Ook laat Máxima weten dat zij en Willem-Alexander tijdens de coronapandemie focussen op wat wél kan. “In het denken in mogelijkheden en niet in beperkingen hebben we een inschattingsfout gemaakt. Het mocht. Het was alleen niet solidair”, aldus de koningin. De Oranjes braken hun vakantie vroegtijdig af nadat ze bakken kritiek over zich heen kregen en moesten flink door het stof.

Gemengde reacties

Veel kijkers die voor de buis zaten voor het bijzondere interview, twitterden er ondertussen op los. De uitspraken van Máxima over de reis passeerden ook veelvuldig de revue. Sommige mensen vinden dat de koningin deze misstap van de royals nog steeds niet goed heeft kunnen praten. Andere kijkers betreuren juist het feit dat er zoveel moeilijke momenten uit Máxima’s leven werden aangekaart, terwijl ze ook zoveel mooie anekdotes te vertellen had.

Lees ook: Máxima wordt 50 jaar en krijgt van PostNL velletje postzegels cadeau

Bron: RTL | Beeld: videostill