McDonald’s beweert onterecht dat zijn frietjes alleen aardappel en zout bevatten

mcdonalds

Met hun bewering zouden ze consumenten misleiden

Voedselwaakhond Foodwatch heeft een zaak tegen de McDonald’s gewonnen bij de Reclame Code Commissie. McDonald’s beweerde namelijk dat zijn Franse frietjes alleen maar aardappel en zout bevatten, maar dit is onterecht. De keten mag vanaf nu dit niet meer claimen. 

Onterechte bewering

McDonald’s adverteerde eerder dit jaar met een advertentie in de Volkskrant. In deze advertentie beweerde de keten dat hun frietjes “gemaakt worden van de allerlekkerste aardappelen, voornamelijk van Nederlandse bodem. En aan die aardappelen wordt verder helemaal niets toegevoegd… behalve een snufje zout.” Echter, als je de ingrediëntenlijst erbij pakt kun je zien dat de frietjes ook dinatriumdifosfaat (stabilisator), dextrose en verschillende plantaardige oliën bevatten. Een onterechte bewering van de keten, dus.

Misleidend

Foodwatch-campagneleider Frank Lindner stelt: “Niets mis met een frietje op zijn tijd. Maar consumenten worden misleid omdat de frietjes veel natuurlijker worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.” Volgens Lindner ontkent de keten in deze reclame bewust dat er andere ingrediënten aan toegevoegd zijn. “Ze hadden deze leugenachtige advertentie nooit mogen plaatsen”, aldus Lindner.

Door de reclame worden consumenten opzettelijk misleid, aangezien zij er niet bewust van zijn dat er wél extra ingrediënten aan toegevoegd zijn. Volgens de commissie is er een onjuiste indruk gewekt over de samenstelling van het product. Hiermee is de reclame in strijd met de eis dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn over de samenstelling. Daarnaast is de reclame ook in strijd met de Europese regelgeving die stelt dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn over kenmerken zoals samenstelling, aard, herkomst en productmethode van het voedsel.

Uitspraak

Inmiddels is de bezwaartermijn verstreken, waardoor de uitspraak van de Reclame Code Commissie definitief is. Omdat ze geen straffen en boetes kunnen uitdelen, eist Foodwatch “onmiddellijke en openbare rectificatie” van McDonald’s.

Lees ook: Méga goeie EK-deal bij de Action: spotgoedkope beamer

Bron: Foodwatch, NU.nl | Beeld: Adobe Stock