Nog meer versoepelingen: mondkapje in OV, toegangstest en inreistest niet meer verplicht

versoepelingen

Precies twee jaar na de eerste lockdown schaft het kabinet de laatste coronaplichten af

Het nieuwe normaal is dan nu toch eindelijk aangebroken: minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid kondigt dinsdagmiddag nieuwe versoepelingen aan. Het kabinet schaft vanaf 23 maart de mondkapjesplicht voor het openbaar vervoer af, neemt afscheid van testen voor toegang (1G) voor binnenevenementen van meer dan 500 mensen en ook een inreistest is vanaf die dag niet langer nodig. Daarnaast verdwijnt na twee jaar ook het thuiswerkadvies. 

Twee jaar corona

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat de eerste lockdown in Nederland werd aangekondigd. Inmiddels zijn we vele coronabesmettingen, mondkapjes en lockdowns verder en lijken we corona (of in ieder geval de coronaregels) steeds verder achter ons te laten.

“Het is mogelijk en verstandig om verder te versoepelen, ondanks de hoge aantallen besmettingen”, laat Kuipers weten. “Corona gaat niet meer weg, het blijft een besmettelijk virus. We zitten in een veel gunstiger situatie nu. Veel mensen zijn gevaccineerd, hebben een boosterprik gehad. Maar nooit meer ingrijpen kan ik niet beloven, er kan een situatie komen van afnemende immuniteit of een nieuwe variant.”

Versoepelingen

De afgelopen weken waren de coronamaatregelen al niet zo streng meer en was van een lockdown al een tijdje geen sprake meer. Maar reis je met de trein of wil je een concert of groot evenement bezoeken? Dan moest je wel je mondkapje of een negatieve testuitslag bij je hebben. Dat is vanaf volgende week woensdag verleden tijd. Het kabinet neemt namelijk afscheid van de drie laatste coronaplichten: de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, testen voor toegang en de inreistest. Wel blijft het dragen van een mondkapje een advies om jezelf en vooral kwetsbaren te beschermen. In het vliegtuig blijft het verplicht om een mondkapje te dragen. Dit heeft te maken met internationale coronamaatregelen.

Adviezen

Lange tijd gold ook nog het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Vandaag laat Kuipers weten dat dit advies per direct vervalt. Andere adviezen blijven echter wel gelden, zoals het advies om bij klachten te testen. Wie positief is getest, wordt nog steeds geacht minimaal vijf dagen in isolatie te gaan. Dit is echter geen verplichting, net als het advies om in sommige gevallen in quarantaine te gaan als een nauw contact corona heeft.

Groen licht van OMT

Maandag liet het Outbreak Management Team (OMT) al weten groen licht te geven voor het opheffen van de laatste restricties. De experts merkten echter wel op dat de mondkapjes in het openbaar vervoer nog wel toegevoegde waarde hebben bij de hoge besmettingsaantallen. Ook vonden zij dat het thuiswerkadvies en de quarantaineregels nog moeten blijven. Het kabinet heeft hier dus deels naar geluisterd, maar is wel een stapje verder gegaan in de versoepelingen.

Lees ook: (Bijna) geen coronamaatregelen meer: zo voorkom je dat je overprikkeld raakt

Bron: NOS, AD, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress