Meer versoepelingen in aantocht, volgens Haagse bronnen

versoepelingen

‘Vollere voetbalstadions, vollere theaters, en het nachtleven toch weer open’

Volgende week staat er weer een coronapersconferentie op de planning. Na een eerste lijst versoepelingen enkele weken geleden, ziet het er naar uit dat de versoepelingen gaan uitbreiden. Dit is wat Haagse bronnen erover zeggen volgens Nieuwsuur.

Geen drama’s meer

Zoals de coronacijfers nu lopen, heeft het kabinet een ‘gunstig beeld’ over de ontwikkeling van het virus. Dat weet Nieuwsuur te melden op basis van bronnen uit Den Haag. Het ligt in de verwachting dat de cijfers in de ziekenhuizen nog wel wat zullen stijgen. “Maar er worden geen drama’s meer verwacht, zeker niet meer op de IC’s”, aldus verslaggever Arjan Noorlander. En dat betekent dus dat volgende week dinsdag, op 15 februari 2022, we nog meer versoepelingen kunnen verwachten.

Nog niet alles

Wel legt Noorlander uit dat nog niet álles weer als vanouds wordt. “Concreet moet je waarschijnlijk denken aan vollere voetbalstadions, vollere theaters en het nachtleven dat toch weer open zou kunnen.” Wel waarschuwt Noorlander dat het Outbreak Management Team (OMT) hier ook nog een zegje over gaat doen: “Maar er komt nog een OMT-advies aan, dus nog niets is definitief.” Ook de afschaffing van het coronatoegangsbewijs ziet Noorlander niet zo snel gebeuren. “Maar dat er wat meer mensen mét QR-code bij het café naar binnen mogen en dat ook de thuisbezoekregeling wat ruimer wordt, is wel waarschijnlijk”, legt hij uit.

Is het einde in zicht?

Nieuwsuur weet ook te melden dat het kabinet voor de lange termijn plannen maakt. Zo schrijft de NOS dat er een systeem ‘zonder grootschalig vaccineren en testen’ moet komen. Experts zouden in plaats daarvan de ontwikkeling van het virus in de gaten houden via thuistests, steekproefsgewijs testen, en rioolwateronderzoek. Ook moeten er razendsnelle boostercampagnes opgezet kunnen worden voor nieuwe varianten van het virus.

Bij de vorige persconferentie werd gezegd dat de huidige maatregelen tot 8 maart zouden gelden. Of deze versoepelingen tóch eerder ingaan is nog niet bekend.

Lees ook: Nog steeds geen corona gehad? Wellicht dankzij je T-cellen

Bron: NOS | Beeld: Brunopress