Meeste sinterklaascomités kiezen voor roetveegpieten

sinterklaas roetveegpieten

‘Het zijn de ouders die moeilijk doen over de kleur’

Nog even en Sinterklaas komt in Nederland aan. De sinterklaascomités verspreid over het land hebben dit jaar bij de meeste intochten gekozen voor roetveegpieten, schrijft RTL Nieuws. Maar hoe zit met pieten op bestelling? 

Roetveegpiet

RTL Nieuws vroeg bij verschillende sinterklaascentrales rond naar hun invulling. Van de negen centrales lieten vijf weten dat ze volledig zijn overgestapt op de roetveegpieten. Vier andere centrales bieden aan wat de klant wil.

De ouders

Zo ook bij De Hulpsint.nl, van Agnes Adriaans. Jarenlang was ze een zwart geschminkte piet, tot ze merkte dat kinderen vooral schrokken van de schmink en blauwe ogen. “Het zijn alle ouders die moeilijk doen over de kleur, maar Sinterklaas is een kinderfeest waar het draait om gezelligheid, pepernoten en cadeautjes.”

Landelijke intochten

Sinds 2019 zijn de pieten bij de landelijke intocht volledig roetveeg. Hoewel veel steden hiermee akkoord gingen, hebben sommige steden en dorpen er moeite mee. Zoals in Volendam, waar het merendeel van de inwoners een zwarte piet wil, lieten de lokale stichtingen Sint Nicolaascomité en Behoud van de Sint Nicolaas Traditie weten. Twee weken geleden werd bekend dat ze dit jaar toch voor roetveegpieten gaan.

Geweld en intimidatie

Vrijwilligers werden meerdere keren bedreigd, en twee weken geleden werd bekend dat ze dit jaar toch voor roetveegpieten gaan. “Met het oog op de waarborging van de veiligheid zijn we genoodzaakt een aanpassing te doen”, lieten de organisaties in een persbericht weten. Hier werd op social media vooral negatief op gereageerd, en klonk het ‘stelletje lafaards’ en ‘geweld en intimidatie wordt dus beloond’ onder het persbericht.

Lees ook: Gezonken pakjesboot in Sinterklaasjournaal zorgt voor emotionele kijkers

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pro Shots/ Jules van Iperen