Vanaf mei krijgen een miljoen mensen onder de 60 sneller hun vaccin

mei vaccin

Op deze manier kunnen er 1,5 miljoen prikken per week worden gezet

De GGD gaat vanaf mei beginnen met versneld vaccineren. Dit zal als eerste gebeuren bij de groep mensen van achttien tot zestig jaar die een medische indicatie hebben. Zij kunnen vanaf de eerste week van mei een uitnodiging van de huisarts op de mat verwachten. 

Voorrang

Het vaccineren loopt nu van oud naar jong. Hier is voor gekozen omdat ouderen een groter risico lopen op een ernstig verloop van een besmetting dan jongere doelgroepen. Nu een groot gedeelte van de ouderen hun vaccin heeft gehad, is er gekeken naar de volgende stap. Daarom krijgen de mensen van achttien tot zestig jaar, met een medische indicatie voorrang. Deze groep mensen lopen namelijk hetzelfde risico als mensen van 50 tot 60 jaar.

Eerder dan verwacht

Dat deze groep gevaccineerd wordt, is eerder dan verwacht. Volgens de planning zou deze groep tegelijk met de groep van vijftig tot zestig jaar oud gevaccineerd worden. Deze strategie kwam tot stand na ‘goed overleg’ tussen zorgminister Hugo de Jonge, de koepels van de huisartsen, GGD’en en het RIVM, dat over het vaccinatieprogramma gaat. Volgens het ministerie kan het aantal prikken op deze manier opgevoerd worden naar 1,5 miljoen prikken per week.

Uitnodiging

Het vaccineren zal via de huisarts gaan. Wanneer je in deze categorie valt, krijg je vanaf de eerste week van mei een uitnodiging van de huisarts. Dit wordt via de post gedaan. Het is ook al bekend welk vaccin ze gaan krijgen. Dit is Pfizer/BioNTech of Moderna.

Specifieke ziekten

Het is niet de eerst keer dat een groep voorrang heeft gekregen. Eerder werden er ook al mensen met een medische indicatie uitgenodigd voor een prik. Het ging toen om een kleinere groep van mensen met specifieke ziekten, zoals ALS of leukemie.

Lees ook: 538-feest Koningsdag afgelast: zo wordt gereageerd op het besluit

Bron: Linda | Beeld: Unsplash, Mat Napo