Meldnummer NS een succes: bijna 2.500 meldingen binnen een jaar

meldnummer-NS

Door de lege treinen voelden reizigers zich niet altijd comfortabel

De spoorwegen biedt sinds vorig jaar april de mogelijkheid dat reizigers een melding via Whatsapp of sms kunnen maken wanneer ze zich onveilig voelen. Ook voor overlast konden mensen een melding maken bij het meldnummer van de NS. Deze nieuwe functie heeft al veel belangstelling gehad, want binnen een jaar tijd zijn er bijna 2.500 meldingen gemaakt. Dit meldt het spoorwegbedrijf aan de Telegraaf

Meldnummer

Sinds april vorig jaar kunnen reizigers een bericht sturen naar het nummer 06-13 18 13 18, dat direct binnenkomt bij de meldkamer van de NS. Bij de helft van de overlastmeldingen werd ingegrepen door een medewerker of politie. De meeste meldingen die werden gedaan, gingen over het overtreden van de huisregels (446), onenigheid tussen reizigers of het lastigvallen van reizigers (300), en bedelen in de trein (251).

Lege treinen

Doordat meer mensen door corona thuis gingen werken, waren de treinen vaak een stuk leger. Hierdoor was er volgens de spoorwegen behoefte aan een nieuw systeem voor reizigers. “Reizigers voelen zich in coronatijd niet altijd comfortabel als ze alleen reizen, omdat vooral de sociale controle van medepassagiers ontbreekt”, zegt Eelco van Asch, lid van de raad van bestuur van de NS.

Veiligheidsbeleving

Van Asch noemt het nieuwe meldnummer van de NS “een succes” omdat het niet opvalt als je op je smartphone bezig bent. In tegenstelling tot het telefonisch melden, wat vaak meer agressie oproept. Naast dat het telefoonnummer de veiligheidsbeleving van reizigers verbetert, krijgt de NS ook meer inzicht in op welke trajecten veel problemen hebben. Volgens Van Asch kunnen er dan maatregelen genomen worden, zoals het inzetten van meer boa’s.

Meldingen

Ondank het meldsysteem zijn er nog steeds incidenten die in de A-categorie vallen, dit is bedreiging, geweld en spugen. Deze is wel gedaald van 774 in 2014 naar 678 in 2019. Tijdens het coronajaar 2020 daalde de incidenten verder naar 661. Ondanks de daling noemt Van Asch dit “toch teleurstellend”. Wel voegt hij daaraan toe dat veel reizigers hebben laten weten zich toch veilig te voelen in de trein en op stations.

Lees ook: Vanwege corona rijden er volgend jaar een stuk minder bussen

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Alp Ancel