Mensen met middeninkomen vrezen in financiële problemen te komen door hoge inflatie

middenklasse

De koopkrachtplannen zouden een probleem kunnen worden voor mensen met een middeninkomen

Mensen die meer willen werken om zo het personeelstekort in verschillende sectoren aan te pakken: het kabinet en verschillende werkgevers staan erom te popelen. Er blijven namelijk veel uren liggen in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en de beveiliging op Schiphol. Toch maken die extra uren jou niet bepaald rijker, al zou je dat wel denken. En om het nog minder mooi te maken: vanaf volgend jaar gaat meer werken misschien nóg minder lonen.

Belasting

Als mensen volgend jaar 1.000 euro meer gaan verdienen, door bijvoorbeeld promotie of door meer uren te werken, dan houden zij daar maar 130 euro netto aan over, zo berekende De Telegraaf. De mensen met een middeninkomen worden met name geraakt door deze koopkrachtreparatie. Hierbij kun je denken aan verpleegkundigen, politieagenten en leraren. Wel gaat de krant er bij deze berekening uit van het slechtste geval: 87 procent belasting.

Koopkrachtreparatie

Maar schrik niet, ook in de iets ‘gunstigere’ gevallen betaal je tussen de 70 en 80 procent belasting over die extra uren die jij maakt. Daarnaast zullen ook veel meer mensen, doordat je bruto meer gaat verdienen, het recht op hun toeslagen verliezen. Deze hoge belastingen voor middeninkomens zijn het gevolg van de koopkrachtreparatie voor de lagere inkomens. De Tweede Kamer deed vorige week nog een oproep om vaart te maken met de plannen om te kijken of er een mogelijke bonus kan worden verwezenlijkt voor de mensen die meer willen gaan werken.

Verward

Minister Karien van Gennip is al een langere tijd bezig om een antwoord te vinden op het grote tekort aan personeel. Op dit moment is het kabinet bezig om maatregelen te treffen op zowel de korte als lange termijn, maar er zitten hier en daar nog wel wat haken en ogen aan het plan. Toch laten economen weten aan De Telegraaf dat de plannen die er liggen juist tegendraads gaan werken. Door de koopkrachtplannen zou het volgens hen namelijk een probleem worden voor de mensen met een middeninkomen. “Het lijkt wel alsof onze regelneven verward zijn geraakt in het belastingsysteem, alsof ze de weg kwijt zijn en het zicht op belastingprincipes zijn verloren”, laat fiscalist Leo Stevens weten.

Lees ook: Thierry Baudet is vader geworden: ‘Dolgelukkig’

Bron: Hart Van Nederland | Beeld: Pexels