Mentale gezondheidsproblemen zorgen voor steeds meer ziekmeldingen

mentale gezondheidsproblemen

Het probleem hangt samen met hoge werkdruk en stress vanwege de krappe arbeidsmarkt

Onderzoek van verschillende arbodienstverleners laat zien dat steeds meer mensen met mentale gezondheidsproblemen thuisblijven. Het totaal aantal ziekmeldingen is weer bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie. Daarbij komen psychische problemen nu juist fors meer voor.

Mentale gezondheidsproblemen

HumanCapitalCare en ArboNed brachten vandaag hun cijfers naar buiten. Hieruit blijkt dat zogeheten ‘psychisch verzuim’ nu zo’n 10 procent hoger ligt dan over dezelfde periode in 2019. “Op het totale aantal ziekmeldingen neemt het aandeel van verzuim om mentale redenen steeds verder toe”, legt Jurriaan Penders van HumanCapitalCare uit. “Dat is veel.” Het gaat om mensen die niet in staat zijn om te werken als gevolg van bijvoorbeeld stress en een hoge werkdruk. Ook problemen als depressies hebben een aandeel in het aantal ziekmeldingen.

Oorzaken

Penders legt uit dat dit best begrijpelijk is. De hoge werkdruk en stress ‘hangen samen met de krapte op de arbeidsmarkt’, legt hij uit. En juist die druk kan zorgen voor een neerwaartse spiraal. “Minder ontspanning op het werk, dat werkt daar ook in door.” Maar het gaat verder dan alleen werkdruk, stelt Penders. “Het is de hele maatschappij. Mensen hebben zorgen, moeite om mee te doen. De maatschappij verlangt veel meer van ons.”

Coronameldingen

Over augustus lag ziekteverzuim in het geheel nog een klein beetje hoger dan over diezelfde maand in 2019. “Dit verschil kan grotendeels verklaard worden door het verzuim van mensen met langdurige covid”, aldus het onderzoek. Verder is er qua coronacijfers goed nieuws: ziekmeldingen rond covid spelen namelijk nauwelijks nog een rol in het aantal ziekmeldingen.

Lees ook: Onderzoek toont aan: een 8-urige werkdag is veel te lang

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Anthony Tran