‘Merendeel zorgpersoneel heeft fysieke en mentale klachten door coronacrisis’

zorgpersoneel

‘De cijfers zijn zorgelijk’

De coronacrisis vraagt steeds meer van het zorgpersoneel. Lange dagen, veel diensten, wisselende uren en een grote zorgvraag zijn slechts enkele van de dingen waar zorgmedewerkers tegenaan lopen. Een flink merendeel van het zorgpersoneel kampt dan ook met fysieke en mentale klachten vanwege de coronacrisis, zo blijkt uit een onderzoek van Stichting IZZ en de Universiteit Utrecht.

Zorgen om corona

Eén op de vijf zorgmedewerkers heeft zelf corona opgelopen, waarvan meer dan de helft kampt met ‘long covid’. Dit betekent dat zij na meerdere maanden nog steeds klachten hebben zoals vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen en vergeetachtigheid. De angst om zelf corona te krijgen en dus bijvoorbeeld niet meer aan het werk te kunnen, levert ook bij de andere zorgmedewerkers veel hoofdpijn op. Maar liefst tachtig procent van het zorgpersoneel zegt te piekeren over corona.

Fysieke en mentale problemen

Verder blijkt uit het onderzoek dat driekwart van de zorgmedewerkers kampt met lichamelijke klachten. Nog eens één op de drie medewerkers in de zorg heeft last van mentale problemen.

Kwaliteit van de zorg

“De cijfers zijn zorgelijk”, laat Anouk ten Arve van Stichting IZZ, een vereniging met meer dan 410.000 leden, weten aan de Telegraaf. Volgens haar maken zorgmedewerkers zelf te weinig gebruik van zorg, omdat ze hun collega’s niet verder onder druk willen zetten. Een zorgelijke ontwikkeling, als je het Ten Arve vraagt. “Dat gaat ten koste van de kwaliteit en beschikbaarheid van zorg in het algemeen”, vertelt ze.

Lees ook: Let op: mensen downloaden massaal de verkeerde app voor coronabewijs

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels, Jonathan Borba