Met de auto naar Frankrijk? De prijzen bij tolwegen liggen steeds hoger

tolwegen

Het wordt komend jaar weer duurder om een tolpoort te passeren

Als je met de auto door Frankrijk reist, moet je altijd al rekening houden met de tolheffing die op verschillende autosnelwegen geldt. Dit jaar komt daar nog bij dat de prijzen verhoogd zijn door de Franse overheid. Wie in 2022 met de auto door Frankrijk wil reizen, zal nog weer meer tol moeten gaan betalen dan vorig jaar.

Inflatie op de weg

Ongeveer 2000 kilometer van de Frans snelwegen zijn in beheer van de Frans overheid. De overige wegen in Frankrijk, ongeveer 9000 kilometer, is sinds 2006 in beheer van bedrijven als Cofiroute, Autoroutes Paris-Rhin-Rhône en Autoroutes du Sud de la France (ASF). Ieder jaar worden in februari nieuwe prijzen voor de tolwegen bekend gemaakt. De stijging van die prijzen is afhankelijk van het onderhoud dat de wegen nodig hebben en van de inflatie. Net als in Nederland is de inflatie in Frankrijk behoorlijk hoog, namelijk zo’n 2,8 procent. Dit is onder andere te danken aan de hogere energieprijzen.

Steegs hogere prijzen

De prijzen van tolwegen stegen vorig jaar al met 0,44 procent. Dit jaar komt daar nog eens 2 procent bij. Waar een traject op tolwegen in 2020 ongeveer 20 euro kostte, is dat nu dus 20,50 geworden. Je kunt bij een tolweg zowel met contant geld als met een bankpas, creditcard of tolbadge betalen. Een tolbadge is een elektronisch betaalmiddel dat je achter de voorruit van je auto plakt. Het wordt gescand als je de tolpoort passeert. Helaas zal het bedrag in alle gevallen dus hoger liggen dan dat het vorig jaar deed.

Lees ook: Recordhoge inflatie: hoe kan het dat prijzen zó hard stijgen?

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay