Michael van Gerwen over WK darts: ‘Verwacht van mezelf dat ik win’

Van Gerwen

Na een paar slechte prestaties is Van Gerwen weer helemaal terug

Het is bijna zover: het WK darts 2021. Van 15 december 2020 tot en met 3 januari 2021 gooien Peter Wright, Gerwyn Price, Michael Smith en natuurlijk ‘onze’ Michael van Gerwen al hun pijlen in de strijd voor de wereldtitel. In een interview met NOS blikt Van Gerwen terug op een veelbewogen jaar en kijkt hij strijdlustig uit naar het belangrijkste toernooi van het jaar. “Ik verwacht van mezelf dat ik win.”

Diepste dip ooit

Eind november was het eindelijk zover: Van Gerwen stond weer met een trofee in zijn handen na het winnen van de Players Championship Finals. Een bekend gezicht, zou je denken. Toch moest de darter van ver komen, zegt hij zelf. “Ik zat in mijn diepste dal ooit”, verwijst hij naar de eerste week van september. Toen verloor hij in de Premier League nog met 8-1 van wereldkampioen Peter Wright en een paar dagen later met 8-2 van Daryl Gurney.

Te weinig arbeidsuren

“Dat was de slechtste week van het jaar”, zegt Van Gerwen openhartig. “Ik gooide helemaal niks en kwam tot een gemiddelde van 90. Dat is ver onder mijn kunnen.” De darter heeft flink te lijden gehad onder de coronapandemie. Dit betekende een lange periode zonder wedstrijden, maar ook zelf heeft hij te weinig gedart. “Dat niks doen is niet goed voor mij geweest”, geeft Van Gerwen toe. “Ik heb er te weinig arbeidsuren in gestoken. Als je dan een paar keer een gruwelijk pak slaag krijgt en je onder je niveau staat te gooien, moet je zorgen dat je dat omdraait.”

Lege stoeltjes

Daarnaast leeft Van Gerwen doorgaans op van het daverende lawaai van het publiek. Toen de darter wegens de coronamaatregelen ineens voor lege stoeltjes moest spelen, was dat dan ook even wennen. “Natuurlijk speelt dat een rol. Ik speel op adrenaline, wil aan andere mensen laten zien wat ik kan. Nu staan we in een afgesloten ruimte voor een camera te gooien. Sommige tegenstanders hebben daar juist voordeel van.”

Belangrijkste toernooi

Hoewel het WK darts 2021 ook zonder publiek zal worden gespeeld, heeft Van Gerwen er het volste vertrouwen in. “Ik moet me eerst zorgen maken over de eerste en de tweede ronde. Het is heel makkelijk om fouten te maken, dat moet je voorkomen. Maar ik verwacht van mezelf dat ik het toernooi win. Het WK is voor iedereen het belangrijkste toernooi van het jaar, daar wil je schitteren. Daar moet je knallen.”

Lees ook: Zo ziet de vrouw van Michael van Gerwen eruit

Bron: NOS | Beeld: Videostill