Middelbare scholieren mogen ook dit jaar een examenvak schrappen

examenvak

Net als eerdere jaren mag er een streep door een vak op hun eindlijst

Er was eerst nog wat twijfel over, maar eindexamenleerlingen mogen ook dit jaar een vak schrappen. Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs maakte dat gisteravond bekend.

Extra herkansing en een vak minder

Scholen hebben dit jaar minder met lockdownmaatregelen te maken dan vorig jaar, maar de leerlingen hebben alsnog geen normale schooltijd. Dat ziet het kabinet ook in. Veel leerlingen hebben bijvoorbeeld in quarantaine gezeten en soms moesten hele klassen tijdelijk thuis blijven. De leerlingen die nu examen gaan doen, gaan bovendien al meerdere jaren gebukt onder de lockdownmaatregelen.

Eerder liet het kabinet al weten dat het voor eindexamenkandidaten mogelijk werd om een extra herkansing te doen als dat nodig was. Daarnaast was al bekend dat ze hun examens over twee tijdvakken mogen verspreiden, waardoor ze meer tijd hebben voor de voorbereiding. Nu is dus duidelijk geworden dat de leerlingen ook een eindexamenvak volledig mogen schrappen.

Verschillende tijdvakken

Het vak dat leerlingen wegstrepen, mag geen kernvak zijn. Iedereen op het vmbo zal dus sowieso examen Nederlands moeten doen. Op de havo en het vwo zijn de vakken Nederlands, Engels en wiskunde verplichte kost. Mocht een leerling echter een onvoldoende staan op een ander vak en daardoor het risico lopen om te zakken, dan mag hij of zij dat vak dus laten vallen. Het eindcijfer van dat vak telt niet mee voor de uitslag van het eindexamen. Wel blijft het zichtbaar op de cijferlijst. Dit zorgt ervoor dat leerlingen toch naar het vervolgonderwijs kunnen.

Het eerste tijdvak voor de eindexamens loopt dit jaar van 12 tot en met 30 mei. Het tweede loopt van 13 tot en met 25 juni. De eindexamenleerlingen mogen zelf kiezen of ze al hun examens in het eerste tijdvak willen maken, of dat ze een deel doorschuiven naar het tweede tijdvak. Voor de herkansingen is er een aparte periode, die van 5 tot en met 8 juli loopt.

Pittig parcours

Minister Wiersma noemt het parcours dat leerlingen hebben afgelegd (en nog moeten voltooien) “pittig”. Hij bezocht gisteren het Haagse Edith Stein College en ging daar het gesprek aan met meerdere leerlingen. Zij lieten allemaal weten dat ze heel blij zijn met het besluit van het kabinet. Vwo-leerlinge Esra Kaya: “Ik heb toch superveel spanning. Dit besluit van het kabinet haal flink wat stress weg. En het geeft me een push in de motivatie.” Ook havo-leerlinge Seren Ozalp is er blij mee, want zij heeft haar cijfers sinds de lockdown naar beneden zien gaan. “Waar ik vroeger een 8 haalde, is dat nu vaak een 6.”

Lees ook: Persconferentie: kabinet overlegt vandaag over versoepelingen

Bron: NOS | Beeld: Pixabay

Array