Miljoenen kinderen in gevaar waarschuwt Unicef

unicef

Waterdreigingen brengen 190 miljoen kinderen in gevaar

Kinderrechtenorganisatie Unicef heeft een rapport naar buiten gebracht waarin ze waarschuwen dat in tien Afrikaanse landen, meer dan 190 miljoen kinderen gevaar lopen door verschillende soorten waterdreigingen. Per dag sterven er volgens Unicef meer dan duizend kinderen door vervuild drinkwater. De organisatie pleit daarom voor ‘dringende acties.’

Waterdreigingen

Volgens het rapport van Unicef lopen er op dit moment 190 miljoen kinderen gevaar door waterdreigingen. Bijna een derde van deze kinderen heeft namelijk geen toegang tot schoon drinkwater thuis en twee derde van deze kinderen heeft geen toegang tot sanitaire voorzieningen. Daarnaast moet een kwart van de kinderen in de openlucht hun behoefte doen en is er bij driekwart van de kinderen geen schoon drinkwater en zeep aanwezig om handen te wassen.

Zes van de tien Afrikaanse landen waar Unicef over waarschuwt, hebben afgelopen jaar te maken gehad met meerde cholera-uitbraken die zich verspreidde door water. In deze landen is de situatie nog steeds instabiel waardoor kinderen nog minder toegang hebben tot schoon water en sanitaire voorzieningen.

Unicef

“Het verlies van het leven van een kind is schokkend voor gezinnen. Maar de pijn wordt nog veel erger als de sterfte voorkomen had kunnen worden omdat het is veroorzaakt door het ontbreken van basisbehoeften die velen als vanzelfsprekend beschouwen, zoals schoon drinkwater, toiletten en zeep”, vertelt Directeur van Unicef Nederland, Suzanne Laszlo aan NOS.

Ook waarschuwt de organisatie dat de situatie alleen meer schrijnender gaat worden door de huidige klimaatverandering. Unicef pleit daarom voor ‘dringende acties’ zoals het aanleggen van watervoorzieningen, meer klimaatfinanciering en het klimaatbestendiger maken van gemeenschappen.

Lees ook: Uit onderzoek blijkt: Nederland op de 5de plek van gelukkigste landen

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Vikram Aditya