Miljoenen werknemers krijgen vakantiegeld niet uitbetaald dit jaar

Vooral in deze branches kunnen werknemers niet rekenen op hun vakantiegeld

Maar liefst een op de vijf werknemers dreigt deze maand geen vakantiegeld te ontvangen, zo blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV en Maurice de Hond. Dat komt vooral doordat bedrijven het financieel zwaar hebben ten gevolge van de coronacrisis.

Miljoenen werknemers

Piet Fortuin, de voorzitter van CNV, is geschrokken door de uitkomst van het onderzoek. Van de ondervraagde werknemers geeft namelijk 19 procent aan dat ze dit jaar geen vakantiegeld zullen krijgen. “Dat is schokkend”, aldus Fortuin. “Deze omvang zag ik niet aankomen. Het betekent dat 1,7 miljoen werknemers dit jaar geen vakantiegeld krijgen.”

Schulden aflossen

En dat is niet alleen een domper op de vakantiepret. Ook kan het missen van vakantiegeld bij sommige werknemers tot geldproblemen leiden. “Het vakantiegeld is niet zomaar een leuk extraatje. Veel gezinnen gebruiken het om de grote rekeningen te betalen, of schulden af te lossen”, vertelt Fortuin in het AD.

Getroffen branches

Vooral in de branches die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis, moeten veel werknemers fluiten naar hun vakantiegeld. In de evenementenbranche is geldt dit voor 70 procent van de werknemers. Ook in de toerismesector en de horeca wordt het vakantiegeld in een kwart van de gevallen niet uitbetaald. In de retailsector geldt dit voor 19 procent van de gevallen.

Geld is op

Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL, geeft een eenvoudige verklaring voor het niet ontvangen van vakantiegeld. “Ondernemers hebben simpelweg geen geld meer op hun rekening”, vertelt hij. “Ondernemers krijgen het gewoon niet bij elkaar gespaard. Mei is altijd al een spannende maand voor mkb. Zeker voor seizoensgebonden ondernemingen als kermisbedrijven of strandtenten. Als die een slecht voorjaar hebben is uitbetalen van het vakantiegeld een probleem.’’

Lees ook: Deze 21 tuinhacks besparen je veel tijd en geld

Bron: AD | Beeld: Pexels