Miljoenen zelftests voor minima blijven ongebruikt

zelftests minima

Er liggen nog 6,9 miljoen zelftests op voorraad bij het ministerie

Het was zo’n goed voornemen: het ministerie van Volksgezondheid wilde ervoor zorgen dat ook mensen met een kleine beurs makkelijk konden zelftesten. Daarom sloegen zij miljoenen zelftests in die gemeenten konden verspreiden. Maar die verspreiding van de zelftests voor minima lijkt op veel plekken stil te staan, schrijft NU.nl.

Zelftests voor minima

Het was lange tijd de gewoonste zaak van de wereld. Op visite? Naar een evenement? Dan doe je van tevoren even een zelftest. Maar die tests zijn niet altijd goedkoop – helemaal als je van een uitkering leeft of slechts een klein inkomen hebt. Daarom had het ministerie van Volksgezondheid miljoenen zelftest ingeslagen die gemeenten aan deze mensen konden uitdelen. Voor de periode van half februari tot 1 juli dit jaar, gaat het om zes zelftests per persoon voor mensen in deze categorie. In totaal zijn dit zo’n 11 miljoen tests.

Gemeenten

Het uitdelen van de tests doet het ministerie van VWS niet zelf. Dat nemen de gemeenten voor hun rekening. NU.nl heeft rondgevraagd bij de vier grootste gemeenten, en kwam tot de conclusie dat alleen in Den Haag alle tests inmiddels weggegeven zijn. In Rotterdam komen ongeveer 74.000 mensen in aanmerking voor de zelftests, maar zijn er slechts 65.000 weggegeven. Dat is minder dan een test per persoon.

In Utrecht waren er 51.200 tests aangeschaft voor 39.000 mensen. Die eerste voorraad is nog altijd niet op, en het ministerie heeft nog eens 230.400 tests voor Utrecht klaarliggen. De gemeente Amsterdam koos voor een andere aanpak, en verspreidde eerst tests uit de eigen voorraad. Hiervan zijn recent nog 70.000 stuks verspreid. Volgende week begint de verspreiding van de eerste 20.000 uit de voorraad van het ministerie.

Vraag neemt af

Bovendien ziet de gemeente Utrecht dat de vraag naar zelftests over de hele linie afneemt. Een woordvoerder laat weten dat dit samenhangt met het einde van de coronamaatregelen. Een woordvoerder van het ministerie wil geen uitspraken doen over de uitrol van de zelftests. “Gemeenten zijn vrij in de manier waarop ze de zelftests verspreiden. Ze weten immers zelf het beste hoe ze deze doelgroep moeten bereiken”, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Terrassen weer inperken na corona? Gemeenten staan voor dilemma

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Roman Wimmers