Minderjarigen kunnen gemakkelijk biertje bestellen in sportkantine

minderjarigen

Jongeren die alcohol bestellen worden nauwelijks gecontroleerd op hun leeftijd in sportkantines

Minderjarigen die na hun sportwedstrijd een alcoholische versnapering willen bestellen in de sportkantine, krijgen dat vaak gewoon mee. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Makkelijk

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren onder de 18 jaar heel makkelijk alcohol kunnen bestellen aan de bar in de sportkantine, zo schrijft Trouw. Bij driekwart van hun pogingen om alcohol te bestellen, lukt het ze ook. Dat is aanzienlijk meer dan in supermarkten of slijterijen. In supermarkten lukt dat namelijk maar bij 40 procent van de pogingen en in slijterijen bij ongeveer 33 procent.

Geen nee zeggen

Aan de bar in de sportkantine zou er te weinig worden gecontroleerd op de leeftijd van de jonge sporters. Vaak staan er vrijwilligers achter de bar, die het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen tegen een minderjarige. Een herkenbaar probleem, volgens Peter Smeters, voorzitter van voetbalvereniging Una uit Veldhoven. “Wij hebben een behoorlijk grote kantine met vrijwilligers achter de bar.” In zo’n grote kantine is het vaak moeilijk om precies te controleren wie er wel en niet alcohol mag bestellen. “We proberen het alcoholverbod voor minderjarigen na te leven. Maar je kunt niet alles even eenvoudig controleren als er iemand van 18 een dienblad vol bier haalt. Het is erg moeilijk te handhaven”, aldus Smeters.

Lockdown

Tijdens de lockdown werd er door jongeren wel veel minder alcohol gedronken. Het aantal kinderen in Nederland dat met een alcoholvergiftiging in een ziekenhuis terecht kwam tijdens de coronalockdowns was namelijk flink gedaald. Toen de horeca weer open ging, nam dit aantal weer toe.

Lees ook: Teut op de fiets? Na zoveel glazen alcohol riskeer je al een boete

Bron: Metronieuws | Beeld: Pexels