Minister Yesilgöz knipt haarlok af om Iraanse vrouwen te steunen

haarlok

Ze wilde meer aandacht op de protesten vestigen

Gisteravond was minister Dilan Yesilgöz te gast bij de talkshow Op1. Daar kwam de onrust in Iran ter sprake, waarna Yesilgöz live in de uitzending besloot een lok van haar haren af te knippen. 

Al lange tijd onrustig

Sinds 16 september is het onrustig in Iran. De 22-jarige Mahsa Amini werd er opgepakt door de zedenpolitie, omdat ze haar hoofddoek niet op de correcte manier zou dragen. Na de arrestatie belandde ze in het ziekenhuis en na drie dagen in coma overleed ze. Volgens de politie was er sprake van een natuurlijke doodsoorzaak, terwijl de rapporten aanduidden dat Amini door hoofdletsel om het leven is gekomen. Sindsdien zijn er in Iran vele protesten tegen de hardhandige moraalpolitie geweest, waarbij veel mensen zijn omgekomen. Vrouwen knippen uit solidariteit massaal hun haar af.

Bepalen wie je wilt zijn

Toen het onderwerp in Op1 aan de orde kwam, besloten columniste Yesim Candan en presentatrice Fidan Ekiz een stuk van hun haar af te knippen. Minister Yesilgöz besloot vervolgens hetzelfde te doen. “De strijd hier is de zon op je huid mogen voelen, zelf mogen bepalen wie je wilt zijn”, zei ze. “Je bent misschien wel de eerste minister van Justitie, ter wereld, die dit met dit doel doet”, merkte een van haar tafelgenoten op.

Eerder deze week knipten al tientallen Franse zangeressen en acteurs een stuk van hun haar af, om steun aan de actievoerders in Iran te betuigen. Ook de Zweedse europarlementariër Abir Al-Sahani deed aan de actie mee, in het Europarlement in Straatsburg.

Lees ook: Grootste plantenkweker van het land genoodzaakt deuren te sluiten

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress