Ministerie: GGD’en mogen testlocaties nog niet uitbreiden

testlocaties uitbreiden

De laboratoria kunnen het toenemende aantal coronatests niet aan

Hoewel er door het hele land testlocaties van de GGD zitten, zijn deze voor veel mensen onbereikbaar omdat ze bijvoorbeeld geen auto hebben. Toch mogen de GGD’en voorlopen hun testlocaties niet uitbreiden. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid hen verzocht. 

Testcapaciteit

De vraag naar coronatests is de afgelopen weken heel sterk toegenomen, namelijk met 40 procent. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie ziet dat er steeds meer mensen worden getest die geen virusgerelateerde klachten hebben. Het ministerie waarschuwt ervoor dat de testcapaciteit zo onder druk komt te staan. De laboratoria die de tests verwerken, kunnen het toenemende aantal coronatests niet aan.

Uitgebreid in laboratoria

Daarom moet eerst de capaciteit in de laboratoria uitgebreid worden, stelt het ministerie. “Momenteel kan nog iedereen die zich meldt worden getest. We moeten voorkomen dat we ‘nee’ moeten verkopen, als deze groei van het aantal aanvragen doorzet.” Zodra de laboratoria zijn uitgebreid, kunnen de GGD’en het aantal testlocaties vergroten en de openingstijden verruimen. Het ministerie verwacht dat de testcapaciteit komende week weer op niveau is.

Nieuwe besmettingen

Het aantal nieuwe besmettingen van afgelopen week is iets afgenomen ten opzichte van de week ervoor, maar er zijn meer mensen in het ziekenhuis opgenomen. Het coronavirus lijkt zich nu voornamelijk onder (relatief) jonge mensen te verspreiden. De helft van de positief geteste personen is tussen de twintig en veertig jaar. Bij 13 procent van de positief geteste personen gaat het zelfs om jongeren onder de twintig. De symptomen bij deze jonge mensen zijn over het algemeen mild. Ouderen lopen nog steeds een groter risico op een zwaarder en ernstiger ziekteverloop. OMT-experts wijzen er dan ook op dat het goed is om ouderen te beschermen.

Lees ook: Nederlandse onderzoekers: ‘Trumps corona-wondermiddel werkt niet’

Bron: Metro | Beeld: Pexels