Ministerposten zijn verdeeld: nieuwe kabinet 10 januari op bordes

kabinet

Zo gaat het nieuwe kabinet eruitzien

Het nieuwe jaar begint met een gloednieuw kabinet! De partijen zijn er na maandenlang onderhandelen eindelijk uit en hebben de ministerposten verdeeld. 10 januari staan ze op het bordes en daarna kunnen ze aan de slag. 

Verdeling ministerposten

Het nieuwe kabinet gaat er anders uitzien dan we gewend zijn, met nieuwe gezichten op nieuw posten. Zo zien we Hugo de Jonge (CDA) niet meer terug als minister van Volksgezondheid en Wopke Hoekstra (CDA) is niet langer minister van Financiën, die plek wordt hoogstwaarschijnlijk ingenomen door Sigrid Kaag (D66). In het nieuwe kabinet krijgt de VVD 8 ministers, onder wie de premier en 3 staatsecretarissen. D66 krijgt 6 ministers en 3 staatsecretarissen, het CDA 4 ministers en 2 staatsecretarissen en de ChristenUnie 2 ministers en 1 staatsecretaris.

Nieuwe posten

Opvallend is dat er veel nieuwe posten zijn. Zo heeft het nieuwe kabinet een minister voor Natuur en Stikstof (VVD), een staatssecretaris voor Mijnbouw (D66), een minister voor Klimaat en Energie (D66), een staatssecretaris voor Toeslagen en Douane (VVD) en een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (ChristenUnie). Hieronder zie je het hele overzicht met de verdeling van ministerposten:

Gesprekken

Formateur Rutte begint maandag met de gesprekken, naar verwachting zal hij hier vier dagen over doen. Aanstaande zondag, 2 januari, worden de namen van kandidaat-bewindspersonen bekendgemaakt. Op 8 januari gaat demissionair minister-president Mark Rutte langs koning Willem-Alexander met de plannen en twee dagen later, op 10 januari, staat de bordesscène op de planning.

Lees ook: Regeerakkoord is gepresenteerd: dit verwachten we van Rutte-IV

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Brunopress