Een op de tien Nederlanders kan moeilijk rondkomen door corona

Door de coronacrisis groeien de geldzorgen

De coronacrisis treft ons allemaal persoonlijk. De onzekerheid over wat de toekomst gaat brengen, voelen veel mensen terug in de portemonnee. Vooral de mensen die het al niet breed hadden, kunnen nu moeilijker rondkomen. De meeste mensen die er door de coronacrisis op achteruitgaan, zijn namelijk werknemers  zonder vast contract of met een lager inkomen. 

Een op de tien

Uit een peiling van het platform Wijzer in Geldzaken onder ongeveer 1200 Nederlanders blijkt dat veel mensen er door de coronacrisis op achteruit zijn gegaan. Het gaat hierbij vooral om mensen die geen vast contract hebben of een mager inkomen hebben. Veel zzp’ers vallen hier onder, maar ook mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. In de peiling geeft een op de tien Nederlanders aan dat ze nog maar moeilijk kunnen rondkomen door de coronacrisis. Een derde van de mensen geeft aan dat ze (verder) in financiële problemen komen als de crisissituatie langer duurt dan drie maanden.

Overheidssteun en spaargeld

Hoewel de overheid steun verleent aan bedrijven, zzp’ers en flexwerkers, is dit niet voor iedereen voldoende om het inkomen op peil te houden. Bijna de helft van de ondervraagden heeft al een spaarpotje moeten gebruiken om rond te komen. Niet iedereen heeft echter genoeg spaargeld om de onzekere periode te overbruggen en de rekeningen te betalen. Dit leidt vooral bij flexwerkers en zzp’ers tot grote geldzorgen. Met de versoepelingen die de komende maanden gepland staan, is de hoop dat de financiële stress van de coronacrisis nog enigszins beperkt blijft. 

Lees ook: Zorgen over je financiële situatie? Zo kun je je geld in deze periode het beste besteden

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash