Moet je verplicht meewerken aan een tassencontrole in de supermarkt?

tassencontrole supermarkt

Dit is het antwoord

Je hebt het misschien wel een keer meegemaakt in de supermarkt: een medewerker die vraagt of hij even in je tas mag kijken. Dit doen supermarktmedewerkers om diefstal te voorkomen. Maar mag dat eigenlijk zomaar en, ook een goede vraag, moet je er verplicht aan meewerken? 

Huisregels van de winkel

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: ja, een supermarktmedewerker mag een tassencontrole uitvoeren. Dat stelt consumentenprogramma Radar. Winkels stellen huisregels op waar je je als klant aan dient te houden. Als een supermarkt in de regels heeft staan dat het personeel tassen mag controleren, ben je dus ook verplicht om hieraan mee te werken.

Echter moeten deze regels duidelijk zichtbaar bij de ingang van de winkel hangen, zodat je weet waarmee je akkoord gaat zodra je de drempel overstapt. Wanneer je de winkel betreed, ga je automatisch akkoord met de huisregels.

Naar een andere supermarkt

Voel jij je niet prettig bij het idee dat er eventueel een tassencontrole kan worden uitgevoerd? Dan is de enige optie om naar een andere supermarkt te gaan. Winkel je bij een supermarkt waarbij medewerkers in je tas mogen kijken, maar weiger je dit? Dan zal een medewerker of beveiliger je op de huisregels wijzen. Wanneer je blijft weigeren, kan de politie worden ingeschakeld en kun je zelfs een winkelverbod krijgen. Als je dit écht niet wilt, is het dus goed om je te verdiepen in de regels van een winkel.

Tas in beslag nemen

Maar wat gebeurt er als je boodschappen doet in een supermarkt die geen tassencontroles doet, maar waarbij medewerkers wél vermoeden dat je iets probeert te stelen? Dan heeft de betreffende winkel niet het recht om in je tas te kijken. Wel mogen ze je aanhouden en meenemen naar het kantoor. Hoewel medewerkers niet in je tas mogen kijken, mogen ze ‘m wel in beslag nemen en overdragen aan de politie. Zij zijn wel bevoegd om je tas te controleren. De politie zal vervolgens, op basis van wat ze wel of niet aantreffen, bepalen of je een boete krijgt.

Lees ook: Dít supermarktproduct is het hardst gestegen in prijs

Bron: Radar, Margriet | Beeld: Pexels