Mogelijk al eerder persconferentie: dit is wat we tot nu toe weten

Volgens Diederik Gommers komt code zwart steeds dichterbij

“Het is 1 minuut voor 12”, zei Diederik Gommers gisteravond tegen de Tweede Kamer. De ic-arts vreest voor code zwart en pleit dan ook voor een strenge lockdown. Het demissionaire kabinet bespreekt vandaag of er inderdaad zwaardere maatregelen nodig zijn en of de persconferentie van 3 december vervroegd moet worden. Volgens een bron bij het kabinet liggen ‘alle maatregelen’ op tafel en zijn er ‘geen uitzonderingen’, zo bericht De Telegraaf

Persconferentie mogelijk vervroegd

Vandaag komen de meest betrokken bewindslieden bij de coronacrisis weer samen om het te hebben over de huidige en eventueel zwaardere coronamaatregelen. Op vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) met een nieuw advies voor het kabinet. De zondag erna zullen de kabinetsleden op het Catshuis overleggen over de corona-aanpak. Mochten er nieuwe, zwaardere maatregelen worden aangekondigd – en die kans is met het oog op de exploderende coronacijfers zeker aanwezig – kan het maar zo zijn dat de persconferentie van 3 december wordt vervroegd naar maandag of dinsdag.

Anderhalve meter afstand

Afgelopen maandag riepen Rutte en De Jonge iedereen al op om de basisregels écht goed na te leven. Als het aantal coronabesmettingen deze week niet daalt, zijn nieuwe maatregelen nodig, waarschuwden ze. Eén maatregel die het demissionaire kabinet al ingevoerd heeft, is de verplichte anderhalve meter afstand. Eerder was dat een dringend advies, maar vanaf vandaag is dat weer verplicht voor iedereen boven de achttien jaar. Houd je geen afstand? Dan loop je risico op een boete van 95 euro. Hierbij gelden enkele uitzonderingen. Zo hoef je geen anderhalve meter afstand te houden van mensen die tot hetzelfde huishouden behoren. De anderhalve meter is tevens niet verplicht op plekken waar je je coronatoegangsbewijs moet laten zien, in het hoger en middelbaar beroepsonderwijs en op plekken waar het niet mogelijk is om afstand te houden. Denk hierbij aan bepaalde sporten, het openbaar vervoer, autorijlessen en contactberoepen. Daar geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht.

Code zwart

Welke zwaardere coronamaatregelen we kunnen verwachten, is nog afwachten. Maar dat die absoluut nodig zijn, is volgens Gommers duidelijk. Het OMT-lid stelt dat het tijd is om ‘keiharde maatregelen te nemen’. “En dat zo snel mogelijk”, zei hij gisteren tegen de Tweede Kamer. Gommers meent dat het nog maar tien dagen duurt voordat intensive care-afdelingen in Nederland ‘code zwart’ bereiken. Dit houdt in dat ziekenhuizen besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet. “Het is echt 1 minuut voor 12. Als wij over tien dagen in dit zwarte scenario zitten, dan is de wereld te klein. (…) Het is ontzettend belangrijk dat we niet in code zwart komen terwijl het land nog open is. Dat kan niet. Je kunt niet zeggen: we moeten uw vader of moeder aan de palliatie leggen, maar je bent nog gewoon aan het winkelen en mensen mogen nog tot acht uur naar de kroeg. Die twee niveaus passen in mijn ogen niet bij elkaar, dus ik hoop dat als we onverhoopt in code zwart zitten, we ook in een strenge lockdown zitten.”

Niet te voorspellen

De Jonge, die op datzelfde moment de Eerste Kamer te woord stond, vreest nog niet voor code zwart. “We zitten nog niet in de buurt van code zwart. En ik kan niet voorspellen dat we daar over tien dagen wel zitten. En het lijkt mij dat ook de heer Gommers dat niet kan voorspellen”, liet hij weten. “Daarnaast hecht ik aan adviezen van het OMT die dat ook niet te sprake brengt – en daar is Gommers lid van.” Deze uitspraak leidde in zowel de Eerste als de Tweede Kamer tot verontwaardiging. PVV-leider Wilders wil nog deze week een debat over de uitspraken van Gommers en de ontkenning van De Jonge. Woensdag wordt duidelijk of dat debat er deze week komt.

Lees ook: Wetsvoorstel is af: 2G voor horeca, evenementen en cultuur

Bron: Metro, De Telegraaf | Beeld: Videostill