Mogelijk nieuwe regels voor Schiphol

schiphol regels

Zo is er sprake van onder andere minder nachtvluchten

Vanaf 2025 streeft het kabinet naar minder vliegtuigen die ’s nachts opstijgen vanaf Schiphol. Anno 2024 zijn dit er zo’n 32.000, maar dat worden er volgend jaar naar verluidt 27.000, zo meldde demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur.

Minder nachtvluchten

Naast dat er dus minder nachtvluchten zullen zijn vanaf volgend jaar, wordt het ook verboden voor de luidste toestellen om in de nacht te vliegen. Daarnaast zal het gebruik van luide toestellen duurder worden. KLM heeft hierdoor vanaf november stillere vliegtuigen voor hun nachtvluchten. Maar dat is nog niet alles. Om alle omwonenden rust te bieden, gaan er ook nog eens twee banen dicht tussen 13:00 en 15:00 ’s middags.

Echter, denkt het kabinet er nu aan om vanaf 2026 alle nachtvluchten te gaan schrappen. “Maar eerst moet duidelijk zijn wat de impact ervan is, op de hinder, maar ook op de luchtvaartsector”, zo liet het ministerie weten in een verklaring.

Inperken van vluchten

Wel mogen er meer vluchten in totaal gevlogen worden. Zo mag het aantal vluchten stijgen van 452.500 naar 460.000 of naar 470.000 vluchten.

Demissionair minister Mark Harbers probeert al sinds 2022 het aantal vluchten vanaf Schiphol in te perken, om zo de overlast tegen te gaan. Echter, botste hij hier al vaker met de Europese Commissie en de Verenigde Staten. Zo had de Amerikaanse maatschappij JetBlue dan bijvoorbeeld niet meer kunnen landen op de Amsterdamse luchthaven. Hierdoor heeft Harbers zijn plannen nu toch aangepast, waardoor deze plannen nu naar buiten zijn gekomen.

Lees ook: Frans Bauer erg openhartig over afvallen

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Adobe Stock