Nog heel even: mogelijk vanaf april met testbewijs naar evenementen 

evenementen

Testbewijs moet mensen meer vrijheid bieden 

We kijken met zijn allen enorm uit naar het moment dat we weer naar een evenement kunnen — en dat moment lijkt steeds dichterbij te komen. Mogelijk kunnen we vanaf april weer naar een theater, festival of sportwedstrijd. Naast een toegangskaartje heb je dan ook een negatief testbewijs nodig. Het demissionair kabinet verwacht dat er binnenkort honderdduizenden van die bewijzen per dag beschikbaar zullen zijn, zodat we weer veilig naar evenementen kunnen.

Meer vrijheid met testbewijs  

Volgens demissionair coronaminister De Jonge moeten er over enkele maanden 400.000 tests per dag beschikbaar zijn. Middels de CoronaCheck-app kunnen mensen dan een testbewijs bij zich dragen. Hiermee wordt het coronavirus beter getraceerd én het geeft mensen meer vrijheid om bijvoorbeeld weer veilig naar een evenement of sportwedstrijd te gaan, zegt De Jonge tegen de Telegraaf. Naar verwachting is dit vanaf april mogelijk. 

Twee dagen geldig

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft geadviseerd om zo’n testbewijs 24 uur te laten gelden. Toch is de kans groot dat hij straks 48 uur geldig zal zijn, volgens De Jonge is dat praktischer en beter hanteerbaar. Mogelijk komen er op de lange termijn ook zelftests, die je bij de supermarkt kunt kopen. Volgens de minister kan dit nog even duren, maar hij sluit ook niet uit dat ze over een paar maanden al beschikbaar zijn.

Testevenementen

Inmiddels hebben de eerste testevenementen plaatsgevonden, waaronder een congres en een cabaretvoorstelling. Ook staan er concerten, festivals en sportwedstrijden op de planning voor de komende tijd. Daarbij wordt onderzocht hoe een evenement zo veilig mogelijk kan plaatsvinden. 

Horeca en winkels

Een testbewijs moet ons sociale leven, werk en het onderwijs veiliger maken. Echter wordt het naar alle waarschijnlijkheid voorlopig niet ingezet voor winkels, restaurants en werken op kantoor. De culturele sector, evenementen en sportwedstrijden zijn volgens De Jonge de meest logische sectoren om de toegangstesten in te zetten. De coronaminister hoopt dat er de komende maanden voor de horeca en detailhandel meer mogelijk wordt zónder testbewijzen. Vanuit de horeca en detailhandel is veel kritiek op het plan. Dat komt voornamelijk omdat er voor deze branches weinig perspectief en concrete plannen zijn. 

Lees ook: Snuiven tegen corona: neusspray beschermt 24 uur tegen het virus

Bron: De Telegraaf, Nu.nl, Margriet | Beeld: Unsplash