‘Mogen we laag vliegen om Amsterdam te bekijken?’

vliegtuig amsterdam

Boeing-piloten hebben een bijzonder verzoek voor de luchtverkeersleiding

Afgelopen zondag was het een rustige avond voor de luchtverkeersleiding van Schiphol. Net iets voor 22.30 uur kwam er echter een verzoekje binnen waar de luchtverkeersleiders flink van opkeken!

Amsterdam blijft trekpleister

We weten allemaal hoe mooi onze hoofdstad is. Met de vele kerken, grote straten en kleine steegjes en natuurlijk de vele grachten, is Amsterdam echt een pláátje. Hierdoor is Amsterdam een populaire bestemming bij vele toeristen. Nu is dat natuurlijk wat moeilijk door de lockdown en alle negatieve reisadviezen, maar een stel Mexicaanse piloten had hier wel een heel bijzondere oplossing voor!

Boeing 787 over de hoofdstad

De AeroMexico-piloten stonden zondagavond laat klaar voor hun twaalf uur durende vlucht, maar ze besloten nog een bijzonder verzoek in te dienen bij de luchtverkeersleiding: of het mogelijk is met het ruim 60 meter lange toestel een kleine rondvlucht te maken op 1200 meter boven Amsterdam. Zo hoopten ze toch nog een klein stukje van onze hoofdstad te kunnen bekijken.

Heel Amsterdam wakker

De luchtverkeersleiding reageert duidelijk verbaasd: “U wilt op 1200 meter over Amsterdam vliegen? Kunt u bevestigen dat dat is wat u vraagt?” Nadat de piloot zijn verzoek bevestigt nogmaals vraagt of het echt niet kan (ze zijn immers in de buurt), legt de verkeersleidster de beste man geduldig uit waarom niet: “U zou heel Amsterdam wakker maken!”

Bezoekje na de lockdown

Om de domper bij de piloten een beetje te verzachten, voegt de verkeersleiding hieraan toe dat de piloten maar langs moeten komen als alles weer open is. Toch klinkt de piloot nog enigszins beteuterd: “Ik dacht, het is hier vlakbij…” zegt hij nogmaals. Gelukkig houdt hij zich verder aan de reguliere afspraken over vliegverkeer en kan heel Amsterdam dus rustig doorslapen die nacht.

Lees ook: Zien: Duitse piloot ‘tekent’ gigantische injectiespuit in de lucht 

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels