Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam: dit is wat je moet weten

mondkapjesplicht Amsterdam Rotterdam

Zo gaat de nieuwe maatregel er de eerste dagen uitzien

Vanaf 5 augustus is het in sommige delen van Amsterdam en Rotterdam verplicht om een mondkapje te dragen. De maatregel geldt alleen op bepaalde drukke plekken. Dit is wat je precies kunt verwachten als je de steden bezoekt.

Lokale maatregelen

Omdat het aantal besmettingen snel toeneemt in de grote steden, is besloten dat mensen in bepaalde delen van Rotterdam en Amsterdam verplicht mondkapjes moeten dragen. De plicht geldt voor iedereen van boven de 13 jaar oud. Wel zijn er een paar verschillen tussen de twee steden.

Mondkapjesplicht in Amsterdam

In de hoofdstad zijn mondkapjes vanaf nu verplicht op de drukste locaties. Dit zijn om precies te zijn het Wallengebied, de Nieuwendijk en Plein ’40-’45. Ook op de bekendste markt (de Albert Cuypmarkt) en in de beroemdste winkelstraat van het land (de Kalverstraat) is het verplicht om een mondkapje te dragen. In het weekend staat er een team klaar om mensen te wijzen op de nieuwe maatregel. Ook deelt dit handhavingsteam mondkapjes uit aan degenen die er geen op zak hebben.

Maatregel in Rotterdam

In Rotterdam is het op sommige locaties een verplicht een mondkapje te dragen tot 22:00 uur. Vooralsnog gaat het om de drukke winkelgebieden de Lijnbaan, de Meent, het Nieuwe Binnenwegplein en de Coolsingel. Ook buiten het centrum, op het Visserijplein, het Afrikaanderplein en de Binnenrotte is de nieuwe maatregel van kracht. Binnen geldt de mondkapjesplicht voor de winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

Waarschuwing en boete

Mensen die op de aangewezen locatie geen mondkapje dragen, zullen hierop aangesproken worden. Na een waarschuwing kan iemand die weigert het mondkapje op te zetten rekenen op een boete van 95 euro, in beide steden. Een woordvoerder van de veiligheidsregio laat aan RTL Nieuws weten dat het hopelijk zo ver niet hoeft te komen: “Het uitdelen van de boetes is geen doel op zich, we verwachten dat mensen zich aan de draagplicht houden, voor hun eigen gezondheid en die van anderen.”

Lees ook: Zo check je binnen 1 seconde of je mondkapje goed werkt

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash