Mondkapjesplicht ter discussie: vrijdag waarschijnlijk meer duidelijkheid

mondkapjesplicht

Wat vind jij: tijd om de mondkapjes snel vaarwel te zeggen?

Nu het aantal positief geteste mensen daalt en de vaccinatiegraad oploopt, besluit het kabinet steeds meer versoepelingen door te voeren. De avondklok is geschrapt, de terrassen zijn open, restaurants zijn los en ga zo maar door. En goed nieuws: wellicht kunnen we de mondkapjesplicht ook snel vaarwel zeggen.

OMT

Ja, het afschaffen van de mondkapjesplicht in publieke ruimtes staat in principe veel later op de planning, maar tóch wordt erover gesproken. Zowel in het OMT als in bepaalde kabinetskringen. De redenen daarvoor zijn de dalende cijfers en de oplopende vaccinatiegraad. Verschillende OMT-leden vinden het daarom ’terecht’ dat die regel nu ter discussie staat, zo blijkt uit een stuk in het AD. de Utrechtse arts-microbioloog Marc Bonten, ook lid van het Outbreak Management Team, stelt bovendien dat er nog altijd weinig hard bewijs is dat de mondkapjesplicht überhaupt nut heeft.

Nederland kijkt ernaar uit

Daarnaast groeit de weerstand tegen de mondkapjesplicht in Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Uit de meest recente cijfers blijkt zelfs dat twee derde van de Nederlanders zich op het loslaten van de verplichting verheugt. Dat is de hoogste score van alle beperkende maatregelen. Mogelijk speelt ook het zicht op een warme zomer daar een rol in.

Kabinet denkt erover na

Meerdere kritische OMT-leden, een toenemende weerstand, al deze geluiden hebben naar verluidt ook het kabinet bereikt. Vrijdag komt er waarschijnlijk nieuws over de geplande versoepelingen van stap 4 en 5; meer bezoekers thuis, meer ruimte voor horeca en cultuur, ruimte voor evenementen. Maar mogelijk komt er dus ook nieuws over het einde van de mondkapjesplicht.

OV en zorg

Overigens zit het er dik in dat eventuele versoepelingen rondom het dragen van een mondmasker alleen gaan gelden in winkels en andere publieke ruimtes. Het openbaar vervoer en de zorg zouden dan in een later stadium kunnen volgen.

Lees ook: Hoe besmettelijk zijn gebruikte mondkapjes eigenlijk?

Bron: AD | Beeld: Pixabay, Anrita1705