‘Mondkapjesplicht komt terug en coronapas wordt uitgebreid’

mondkapjesplicht

Ingewijden doen een boekje open over de te verwachten coronamaatregelen

Morgen geven demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jong weer een persconferentie. De besmettingen stijgen snel, waardoor de coronamaatregelen weer moeten worden aangescherpt. Volgens ingewijden kunnen we de volgende maatregelen verwachten morgen. 

Coronapas

Het coronatoegangsbewijs moeten we nu al laten zien bij de ingang van een horecagelegenheid, sportwedstrijd of evenement. Volgens ingewijden wordt de coronapas echter uitgebreid naar meer sectoren. Vanaf vrijdag zou de coronapas ook verplicht zijn in onder meer sportscholen, zwembaden en op zogenaamde doorstroomlocaties (zoals dierentuinen, pretparken en musea). Ook wil het kabinet onderzoeken of het coronabewijs op korte termijn ingevoerd kan worden in het hoger onderwijs en het mbo. Hiervoor is een wetswijziging nodig, waar de Tweede Kamer mee moet instemmen, waardoor dit niet meteen kan.

Mondkapjesplicht

We zijn er net aan gewend dat we ze niet meer hoeven te dragen, maar ze komen weer terug: mondkapjes. De mondkapjesplicht komt terug in de publieke binnenruimte en bij contactberoepen. Wat betekent dit ook alweer? Als je straks een bezoekje brengt aan de kapper zul je weer een mondkapje moeten dragen, net als bij een afspraak op het gemeentehuis bijvoorbeeld. Of de mondkapjes ook weer verplicht worden in winkels, is nog niet duidelijk.

Thuiswerken

Het thuiswerkadvies wordt wederom aangescherpt. Ruim een maand geleden is het advies ingetrokken, maar nu wil het demissionair kabinet dat werknemers toch weer vaker vanuit huis gaan werken. Als het aan het kabinet ligt minimaal de helft van de tijd. Het kabinet sluit niet uit dat er nog gesproken gaat worden over de invoering van een coronapas op het werk.

Stijgend aantal besmettingen

Eind vorige week werd al duidelijk dat er nieuwe maatregelen aan zaten te komen. Het kabinet maakt zich zorgen vanwege het stijgende aantal besmettingen en de druk op de zorg. Morgenavond geven Rutte en De Jonge een persconferentie waarin ze de maatregelen officieel bekendmaken en toelichten. Naar verwachting gaat het kabinet over twee weken kijken naar het effect van de maatregelen.

Lees ook: Coronabewijs op de werkvloer: werkgevers zijn voor, vakbonden tegen

Bron: NOS | Beeld: Pexels