Grote steden willen mondkapjesplicht uitproberen op drukke plekken

Burgemeesters gaan experimenteren met het verplicht dragen van mondkapjes in het openbaar

In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje al een tijdje verplicht. Mogelijk kunnen we dezelfde maatregel binnenkort ook op andere openbare plekken verwachten. Sommige burgemeesters geven aan dat ze een mondkapjesplicht willen uitproberen om het coronavirus verder in te dammen.

Lokale maatregelen

Een landelijke mondkapjesplicht zal er niet komen. Volgens het RIVM ontbreekt nog steeds bewijs dat niet-medische mondkapjes het aantal besmettingen kunnen terugdringen. Wel kunnen verschillende regio’s komende tijd nieuwe, lokale maatregelen tegen het coronavirus invoeren. Het gaat dan niet alleen om het verplicht dragen van mondkapjes. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld het beter verspreiden van mensen of het beter informeren van toeristen die terug naar Nederland komen.

Grote steden

Vooral in de grote steden en op drukke plekken kunnen er extra maatregelen komen. Het aantal besmettingen loopt daar namelijk harder op. Sommige burgemeesters denken er over na om in hun stad het dragen van mondkapjes te verplichten, onder andere in Amsterdam en Rotterdam. Het gaat dan eerst om een experiment, waarbij de steden uitproberen of de maatregel effect heeft. Van regio tot regio kunnen de coronamaatregelen daardoor gaan verschillen. Het is op dit moment nog niet duidelijk waar en wanneer nieuwe maatregelen worden ingevoerd.

Lees ook: Zo check je binnen 1 seconde of je mondkapje goed werkt

Bron: NOS | Beeld: Pexels