Moord Peter R. de Vries bestempeld als terrorisme

peter r. de vries

‘Wij denken dat de moord bedoeld was om de Nederlandse bevolking angst aan te jagen’, aldus het OM

Het Openbaar Ministerie beschouwt de moord op Peter R. de Vries als een terroristische daad. Gistermiddag was de eerste zitting in het vervolgonderzoek naar de moord op de misdaadjournalist. De advocaten van de verdachten vinden het onzin om de moord op die manier te bestempelen.

Rechtszaak

Gisteren stonden drie mannen terecht in de Amsterdamse rechtbank. Een van de mannen zou de aanslag hebben georganiseerd, de andere twee zouden voorverkenningen hebben gedaan en erbij zijn geweest om te filmen. Eén van de verdachten zou foto’s en filmpjes hebben gemaakt zodra De Vries was neergeschoten. Daarna is het materiaal snel verspreid.

Vermoeden

Het OM heeft ‘het ernstige vermoeden’ dat hij die specifieke taak heeft gekregen ‘om de bevolking van Nederland angst aan te jagen’, zo zei de officier van justitie. Het maken van de beelden was daar volgens het OM onderdeel van. Ook het moment en de wijze waarop De Vries is vermoord, was volgens het OM een manier om mensen angst aan te jagen. “Namelijk op een zomeravond in een druk uitgaansgebied.”

Onderwereldmoord

Het is de eerste keer dat een moord die te maken zou hebben met georganiseerde misdaad wordt beschouwd als terreurdaad. De verdediging van een van de verdachten vindt dit ook niet terecht. “Het OM tuigt dit op als een politieke misdaad, terwijl het gaat om een onderwereldmoord zoals we die de afgelopen jaren helaas wel vaker hebben gezien in Nederland”, zeiden advocaten Vito Shukrula en Carlo Crince le Roy.

Shukrula gaf aan dat de moord bij vele mensen gevoelens van afgrijzen opriep, maar dit maakt het nog geen terrorisme. Daarbij haalde hij de moord op filmmaker Theo van Gogh aan, waarbij er een ideologisch motief was. “Het kan ook dat het filmpje als een lopend vuurtje is rondgegaan zonder dat het de bedoeling was”, gaat Shukrula nog in op het argument van de verspreiding van de video’s.

Ontwikkelingen

Er zijn in totaal zeven verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de moord op Peter R. de Vries. In juli werd er al levenslang geëist tegen twee verdachten die volgens het OM de uitvoerders van de moord waren. De rechtbank stelde de uitspraak toen uit, omdat er ontwikkelingen waren in het onderzoek naar de andere betrokkenen.

Gisteren stond Krystian M. terecht, hij zou wapens en een vluchtauto hebben geregeld. Ook zou hij foto’s van De Vries hebben gestuurd met de tekst “deze hond moet je hebben” en instructies hebben gegeven over het hoe en waar. Naast hem stonden Erickson O. en Gerower M. terecht. Zij deden volgens het OM voorverkenningen bij de studio van RTL Boulevard en stonden klaar om te filmen.

Lees ook: Verdachte van aanslag Peter R. de Vries onthult mogelijk motief in telefoongesprek

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress