Mores pleit voor een fonds voor slachtoffers van The Voice

the-voice-slachtoffers

‘Er moet iets gedaan worden zodat zij ook goed vertegenwoordigd gaan worden’

Janke Dekker (meldpunt Mores) vindt dat er een onafhankelijke fonds moet komen voor de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Met dit fonds krijgen slachtoffers de mogelijkheid om zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat. 

Goed vertegenwoordigd

Steeds meer vrouwen doen aangifte tegen Marco Borsato en Ali B vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Als dit tot een vervolging komt, hebben de daders geld voor ‘de duurste advocaten’. Dekker pleit ervoor dat slachtoffers ook bijgestaan worden. “Er moet iets gedaan worden zodat zij ook goed vertegenwoordigd worden en goed geholpen gaan worden.”

Intimiderend

Elizabeth Mol, juridisch adviseur bij Slachtofferhulp Nederland, stelt dat het best intimiderend kan zijn om het tegen iemand op te nemen met veel geld. Alleen is de angst voor die strijd niet nodig, legt ze uit. “De juiste hulp voor slachtoffers is goed, en vaak ook gratis. Slachtoffers van zedenmisdrijven hoeven vaak niet bang te zijn om op te draaien voor de kosten.”

Kosteloze advocaat

Slachtoffers van een zedenmisdrijf hebben recht op een pro-deo advocaat, die kosteloos voor hen aan de slag gaat. “Als slachtoffers bij ons binnenkomen, wijzen wij hen daarop. Al in een eerder stadium kan een slachtoffer een beroep doen op een kosteloze advocaat. Dit kan bijvoorbeeld bij het doen van aangifte. Ook kan het bij het informeren over het opsporingsonderzoek, de rechtspositie van het slachtoffer en de mogelijkheden voor een schadevergoeding”, aldus Mol.

Wanneer de verdachte niet schuldig wordt bevonden, liggen de kosten niet bij het slachtoffer. “Ook als na de rechtszaak wordt geoordeeld dat de verdachte niet schuldig is, betaalt de staat de advocaat van het slachtoffer”, aldus advocaat Korver. Zij is voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZ) en gespecialiseerd in zedendelicten. Of de mannen in het geval van The Voice schuldig worden bevonden, moet nog blijken.

Lees ook: John de Mol ‘rot geschrokken’ door alle reacties op zijn verklaring

Bron: RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress