Na 22 jaar vrijspraak voor ‘flatmoord’ na onterechte celstraf en tbs

flatmoord

De veroordeling wordt nu gezien als een ‘rechterlijke dwaling’

In 2008 werd Rob B. veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De reden hiervoor was dat hij schuldig werd bevonden aan doodslag op zijn toenmalige vriendin Regie van den Hoogen. Maar vandaag is de inmiddels 64-jarige man toch nog vrijgesproken door het gerechtshof in Arnhem. Zelf liet hij weten ‘voor het leven getekend’ te zijn door de toenmalige veroordeling.

Rosmalense flatmoord

Op 10 april 2000 kwam Rob B. thuis, waar hij zijn toenmalige vriendin Regie van den Hoogen met een doorgesneden keel aantrof in het halletje van hun gezamenlijke flat. Hierop sloeg hij alarm, maar nog dezelfde dag werd hij aangehouden en als verdachte aangemerkt. De rechtbank, en later (in hoger beroep) het gerechtshof in Den Haag, legden de man tbs met dwangverpleging op. Zelf hield Rob B. altijd zijn onschuld vol.

Opnieuw

In 2020 besliste de Hoge Raad dat de zaak opnieuw moest worden gedaan. De conclusies van forensisch experts destijds zouden erop duiden dat Van den Hoogen zichzelf niet met het broodmes om het leven had kúnnen brengen. Maar nieuw onderzoek wijst uit dat dit wel degelijk mogelijk was geweest.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt nu dat er onvoldoende bewijs tegen Rob B. is geleverd. Er hoefde niet bewezen te worden dat Van den Hoogen zichzelf om het leven had gebracht voor vrijspraak voor Rob B.

‘Tunnelvisie’

Twee weken geleden deelde de aanklaagster al dat de zaak ‘bijzonder pijnlijk’ was. Justitie pleitte toen al voor vrijspraak, en vandaag was het dus zover: Rob B. is officieel vrijgesproken. Bij de behandeling van de zaak twee weken terug was hij zelf aanwezig in de zaal. Hij deelde toen dat de zaak hem ‘voor het leven getekend’ had. Zo verweet hij politie en justitie van ’tunnelvisie’. “Mijn leven is mij afgenomen”, aldus de emotionele man.

Lees ook: Rechtbank heropent moordzaak Peter R. de Vries na nieuwe stukken

Bron: NU.nl | Beeld: Wikimedia Commons, HenkvD — CC-BY-SA-3.0

Array