Na een piek in augustus is de gasprijs in een maand tijd gehalveerd

gasprijs

Er is een flinke prijsdaling te zien

Vandaag en gisteren is de handelsprijs voor gas behoorlijk gedaald. Vanochtend betaalden handelaren ongeveer 164 euro voor een megawattuur. Vrijdagavond was dat nog 188 euro, eind augustus zelfs 350 euro. Die doorzettende daling kan positief effect hebben op de energierekening voor veel huishoudens.

Daling door meerdere factoren

Veel Europese landen hebben hun gasvoorraad de laatste tijd goed kunnen aanvullen. Ook in Nederland zijn de opslagen voor meer dan 90 procent gevuld. Dat heeft een positieve invloed op de gasprijs. Andere factoren zijn het warme weer dat de komende weken wordt voorspeld, het extra gas uit Noorwegen en de energiebesparende maatregelen in de EU. Vorige week zorgden de problemen met de Nord Stream-pijpleidingen voor een flinke tegenslag, maar dat had alleen op de korte termijn een prijsstijging tot gevolg.

Dit houdt overigens niet in dat gas ineens heel betaalbaar is geworden. Op dit moment kost gas dus gemiddeld 164 euro per megawattuur, in oktober vorig jaar was dat minder dan 40 euro.

Nog niet met zekerheid te zeggen

Afgelopen najaar liep de gasprijs ineens flink op en sindsdien is hij erg hoog gebleven. Het heeft ervoor gezorgd dat veel huishoudens plotseling een behoorlijk hoge energierekening hebben. Grote energieleveranciers zoals Vattenfall en Essent hebben bekendgemaakt dat ze de prijzen binnenkort nog weer verder opschroeven.

De dalende handelsprijzen zouden ervoor kunnen zorgen dat de tarieven voor variabele contracten de komende tijd wat zullen dalen. Dat is echter nog niet met zekerheid te zeggen, want het hangt af van het inkoopbeleid van de leverancier, de manier waarop de gasprijs zich ontwikkelt en het soort energiecontract dat mensen hebben. Wat wel voordelig én zeker is, is dat het kabinet vanaf begin volgend jaar met een prijsplafond voor energie komt. Er wordt dan een maximumprijs ingesteld voor stroom en gas (tot een bepaald jaarlijks verbruik). Die maatregel zal ervoor zorgen dat veel mensen iets opgeluchter kunnen ademhalen.

Lees ook: Nog maar een derde van de Schipholbeveiligers is tevreden over baan

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Victor