Na vuurwerkverbod nu mogelijk ook verbod op carbid

carbid

Experts vinden het te gevaarlijk als heel Nederland gaat carbidschieten

Het is al jarenlang een traditie in het noorden en oosten van Nederland: carbidschieten. Nu er dit jaar geen vuurwerk mag worden afgestoken, lijkt carbidschieten ook in de rest van het land populair te worden. Leveranciers van melkbussen en carbid zagen gelijk een toename in het aantal bestellingen. Toch is het volgens experts geen goed idee om carbidschieten in heel Nederland toe te staan. 

Vuurwerkverbod

Maandagavond gaat het Veiligheidsberaad, de vergadering van burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, overleggen over vuurwerk en carbid. Het kabinet heeft al besloten dat er dit jaar een vuurwerkverbod geldt om zo de druk op de zorg en de handhaving te verlichten. Toch zitten er nog wat haken en ogen aan dit vuurwerkverbod. Zo willen burgemeesters dat niet alleen het kopen en afsteken, maar ook het bezit van vuurwerk wordt verboden. Daarnaast gaat het Veiligheidsberaad ook een invoerverbod op vuurwerk bespreken. Nu er geen vuurwerk meer kan worden gekocht in Nederland, zijn veel mensen van plan de grens over te steken naar Duitsland of België. “De voordeur is op slot, maar de achterdeur staat open”, zeggen burgemeesters langs de grenzen tegen Metro.

Legaal knallen

Carbidschieten valt niet onder dit vuurwerkverbod, tot grote vreugde van de mensen in het noorden en oosten. Toch ziet de rest van het land nu ook wel wat in dit knalfestijn. Carbidhandelaren hebben het nog nooit zo druk gehad. “Mensen willen knallen met oud en nieuw, dus zoeken ze naar manieren om dat toch op een legale manier te doen. Alleen afgelopen zaterdag heb ik al meer dan honderd bussen verkocht”, vertelde handelaar Rein ter Bruggen eerder.

Veel te gevaarlijk

In het noorden en oosten van het land heb je op veel plekken alle ruimte om het carbidgas in melkbussen te laten knallen. In steden als Amsterdam of Den Haag wordt dit toch wat lastiger. Daarnaast hebben veel van deze mensen geen ervaring met carbidschieten. “Als nu iedereen carbid gaat afschieten, hou ik mijn hart vast. Ik vermoed dat we meer verwondingen gaan zien”, verwacht oogarts Tjeerd de Faber. Volgens burgemeester Jan van Zanen is dit dan ook veel te gevaarlijk in een stedelijke omgeving. Zijn gemeente Den Haag wil dan ook, net als andere westelijke gemeenten, een verbod op carbidschieten deze jaarwisseling.

Aanvullende regels

Hoe zo’n verbod op carbidschieten er zou moeten uitzien, wordt nog onderzocht. Naar verwachting spreken de veiligheidsregio’s vanavond over aanvullende regels voor het afschieten van carbid dit jaar.

Lees ook: Advies van OMT: ‘Vier kerst en oud en nieuw met maximaal zes personen’

Bron: Metro | Beeld: Carbid schieten door Koem Roumen onder de licentie CC BY 2.0