Nabestaanden van Peter R. de Vries willen straat naar hem vernoemen

peter r de vries

‘Een soort monument waar je terugdenkt aan iets, maar ook vooruitkijkt’, vertelt zijn broer

Peter R. de Vries is afgelopen donderdag gecremeerd. Nu kijken nabestaanden voorzichtig naar de toekomst en herinneren ze hun vader, vriend, en broer. Bij Humberto vertellen zijn broer Wouter de Vries en goede vriend Peter Schouten hoe ze zijn werk willen eren.

Straat voor Peter R. de Vries

Bij talkshow Humberto waren gisteravond enkele nabestaanden van Peter te gast. Broer Wouter de Vries en oud-collega en vriend Peter Schouten vertelden openhartig over hun gemis. Om de herinnering aan de misdaadjournalist levend te houden, stellen zij voor om een straat naar hem te vernoemen. “Ik zou Halsema (Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, red.) op willen roepen: gooi een zeeheldenstraatnaam eruit en kom met een mooie Peter R. de Vries-boulevard. De Jan van Galenstraat leent zich daar volgens mij prachtig voor”, zei Peters broer. Schouten heeft zelfs al contact opgenomen met Halsema.”Als advocaat weet ik hoe moeilijk het is om een straatnaamsverandering door te voeren. Maar voor Peter is het goed dat we ons blijven herinneren hoe hij voor iedereen heeft gestreden. Ik heb de burgemeester geappt: ga er eens mee aan de slag!”

Kinderen

Welke straat het uiteindelijk moet worden, is volgens Wouter aan de kinderen van Peter. Wanneer Humberto vraagt over het mogelijk hernoemen van de Lange Leidsedwarsstraat, waar de moordaanslag plaatsvond, reageert Wouter: “Als je het aan mij vraagt, is dat aan Royce en Kelly.” Schouten gaf aan al met Peters zoon Royce te hebben gesproken over een mogelijke straatnaam, en dat die daar positief tegenover stond.

Monument

Omdat er veel papierwerk zit in het veranderen van een straatnaam, lijkt het echter onwaarschijnlijk dat er daadwerkelijk een Peter R. de Vries-boulevard komt. Maar een alternatief is volgens broer Wouter ook een optie. “Ik zelf zit niet te wachten op een standbeeld van mijn broer, maar ik zit wel te wachten op een monument van Peter R. de Vries. Een soort monument waar je terugdenkt aan iets, maar ook vooruitkijkt.” Schouten vult aan dat het in elk geval belangrijk is dat de idealen waar Peter voor streed belangrijk zijn om aan te blijven werken. Wouter zegt: “Ik hoop voor alle mensen waar hij klaar voor stond dat er een substituut komt. Ik denk wel dat het meerdere personen zullen moeten zijn, want Peter was uniek.”

Lees ook: Familie Peter R. de Vries ontroerd door enorme belangstelling bij publiek afscheid

Bron: NU.nl, NOS.nl | Beeld: Brunopress