Nationaal Hitteplan gaat vandaag in: dit betekent dat voor jou

nationaal hitteplan

Naast het hitteplan wordt ook gewaarschuwd voor smog

Vandaag en morgen rijzen de temperaturen in heel Nederland flink de pan uit. Hierom gaat het Nationaal Hitteplan vanaf vandaag in. We leggen je uit wat dat precies betekent.

Nationaal Hitteplan

De afgelopen weken hebben we volop kunnen genieten van zomerse temperaturen en een lekker zonnetje. Maar deze week wordt het wel héél bont. Met temperaturen ruim boven de 30 graden, waarschuwt het RIVM dat we onze gezondheid extra goed in de gaten moeten houden. Vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen, kunnen last krijgen van gezondheidsproblemen. “Ouderen vormen de kwetsbaarste groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben”, laat het instituut weten.

Andere kwetsbare groepen zijn bijvoorbeeld mensen met chronische gezondheidsproblemen, mensen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en de allerjongsten. Het RIVM raadt daarom aan hen goed in de gaten te houden. Kleine signalen als vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen kun je beter niet negeren. Ernstigere problemen zijn bijvoorbeeld uitdroging of een hitteberoerte.

Tips

Het Nationaal Hitteplan komt met het advies om voldoende water te drinken en de woning koel te houden. Ook kun je zware lichamelijke inspanning beter vermijden. Ten slotte vraagt het RIVM om goed op te letten op mensen in je omgeving die mogelijk extra hulp kunnen gebruiken. Ook krijgen organisaties, professionals en vrijwilligers de vraag om eventueel maatregelen te nemen om kwetsbare groepen te beschermen.

Smog

Naast de hitte op zich, zorgen de hoge temperaturen mogelijk ook voor smog in een groot deel van Europa. Er geldt dan ook een smogwaarschuwing naast het Hitteplan. Hierover zegt het RIVM: “Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer (zomersmog) hebben invloed op iedereen. Maar ook zomersmog kent kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.” Kortom: houd je hoofd koel vandaag en let goed op jezelf én op anderen.

Lees ook: Doei hitte: 5 manieren om een kamer snel af te koelen

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Unsplash, Joe Pizzia