Nationaal Schoolontbijt wil het hele jaar ontbijt voor schoolkinderen

Nationaal-Schoolontbijt

De organisatie vraagt de overheid om bij te springen

Vanwege de groeiende armoede in Nederland wil het Nationaal Schoolontbijt het hele jaar door ontbijt gaan aanbieden aan basisschoolkinderen die dat nodig hebben. Dat meldt de organisatie op de eerste dag van haar eigen evenement, waar deze week 400.000 kinderen van 2.000 scholen aan meedoen. 

Ontbijtpakketten

De organisatie wil kinderen hiermee op een structurele manier helpen. Eind deze maand moeten basisscholen zich via een platform kunnen aanmelden voor ontbijtpakketten. Dat is ook de manier waarop scholen kunnen meedoen aan het jaarlijkse evenement.

Subsidie

De ontbijtproducten zijn afkomstig van bedrijven uit de voedingsindustrie. Maar voor de overige kosten moet nog subsidie gevonden worden. Het gaat dan om bijvoorbeeld de verpakkingen van de ontbijtjes en de logistieke kosten.

Overheid

Naast bedrijven, vraagt het Nationaal Schoolontbijt ook de overheid om hulp. Om hoeveel geld het precies gaat, is volgens Sandra Pluim van de organisatie nog niet duidelijk. Dat is namelijk ook afhankelijk van de bedrijven die zich mogelijk nog zullen melden.

Zonder ontbijt naar school

Volgens Pluim zijn er in Nederland nog steeds kinderen die zonder ontbijt naar school gaan als gevolg van armoede. “Kinderen vallen in slaap in de klas en kunnen zich niet goed concentreren. Armoede brengt schaamte met zich mee, waardoor sommigen een drempel voelen om eten bij de voedselbank op te halen.”

Lees ook: Economie diep in de put: hoge inflatie, toenemende armoede en groei remt

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay