Nationale Herdenking 4 mei: dit is wat er vanavond gaat gebeuren

nationale herdenking

De twee minuten stilte vinden weer plaats op een lege Dam

Vandaag hangt in heel Nederland de vlag halfstok. Op 4 mei is de Nationale Herdenking en staan we stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook herdenken we slachtoffers van oorlogssituaties daarna. Vanavond houden we weer twee minuten stilte. Dit is wat je kunt verwachten.

Nationale Herdenking in coronatijd

Net zoals vorig jaar vindt de Nationale Herdenking vanavond plaats op een lege Dam. Net zoals vorig jaar zijn hier maar een paar mensen bij aanwezig. Onder andere koning Willem-Alexander en koningin Máxima verschijnen vanavond weer op de Dam. Zij zullen de eerste krans leggen. Hierna is het 20.00 uur en is heel Nederland 2 minuten stil. Hierna draagt de 19-jarige dichteres Amara van der Elst voor. Ten slotte spreekt André van Duin.

André van Duin

Over zijn rol bij de herdenking heeft André de afgelopen weken al uitgebreid stilgestaan. Zo vertelde hij onlangs al bij Jinek dat hij tijdens zijn toespraak ook stil zal staan bij de LHBTI-slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En aan de Telegraaf vertelde Van Duin: “Ik heb een verhaal gemaakt over vrijheid en hoe blij we mogen zijn dat we op deze plek van de aarde zijn geboren.” De precieze inhoud van zijn speech wordt vanavond dus duidelijk.

Lokale herdenkingen

Naast de Nationale Herdenking op de Dam, zijn er ook meerdere lokale herdenkingen. Hoewel het Nationaal Comité 4 en 5 mei mensen vraagt zoveel mogelijk thuis te blijven, is het ook mogelijk om bij een lokaal oorlogsmonument te herdenken. Ook bestaat de mogelijkheid om digitaal bloemen te leggen. Hiervoor kun je zoeken in een database van ruim 4000 oorlogsmonumenten door het hele land.

Lees ook: André van Duin openhartig over verlies Martin: ‘Ik huil nog elke dag’

Bron: Metro, Max Vandaag | Beeld: Pixabay