Natuurorganisaties na stikstofoverleg: ‘Eerder versnellen dan vertragen’

stikstofoverleg

Gisteren gingen natuurclubs om de tafel met Johan Remkes en kabinetsleden

Het stikstofoverleg onder leiding van ‘bemiddelaar’ Johan Remkes is gisteren een tweede ronde ingegaan. Na de eerste gesprekken met landbouworganisaties vorige week, was het gisteren de beurt aan verschillende natuurclubs. Zij waren na afloop overwegend tevreden over het gesprek.

Versnellen of vertragen

“We moeten eerder denken aan versnellen dan vertragen in sommige gebieden”, deelde Teo Wams, directeur van Natuurmonumenten na afloop met NU.nl. Hij vertelde onder meer dat de ‘vervlakking van onze natuur’ nog altijd doorzet, en dat daarom harder ingrijpen tegen de stikstofneerslag hard nodig is.

Volgens Wams is dat ook doorgedrongen bij aanwezige ministers Rob Jetten van Klimaat en Energie en Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof. Zij waren namens het kabinet aanwezig bij het overleg.

Positieve terugblik met kritische noot

Over het algemeen werd tevreden teruggekeken op het overleg. Wams deelde wel dat hij wil dat de beloften van het kabinet ook echt in een wet komen te staan. “Zonder wettelijk doel is de stikstofaanpak bezigheidstherapie”, aldus Wams. De verschillende natuurorganisaties blijven daarom op scherp staan. Onder meer de organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) en Greenpeace hebben juristen klaarstaan mochten de besluiten de andere kant op gaan.

Greenpeace-directeur Andy Palmen liet weten dat Remkes op zoek leek naar ‘geitenpaadjes’, maar voor Greenpeace zijn de stikstofdoelen van 2030 ‘keihard’. “In 2025 valt de natuur al om. Zeker de meest kwetsbare.” Palmen zou de doelen dan ook liever naar voren halen dan verder uitstellen.

Waar was Rutte?

Wel wordt met enige verbazing gereageerd op de afwezigheid van Mark Rutte. De minister-president was vorige week namelijk wel aanwezig bij het overleg met de boeren. “De natuur is zeker zo belangrijk als de agrarische sector. Rutte geeft het signaal dat hij het minder belangrijk vindt”, deelde MOB-voorman Johan Vollenbroek. Ook noemde hij de afwezigheid ‘schandalig’. Palmen reageerde bovendien ‘verbijsterd’ op het ontbreken van de premier. “Als je het probleem van de natuur serieus neemt, dan ben je er als chef van het kabinet bij.”

Lees ook: Stikstofoverleg vandaag: van ‘goede sfeer’ tot ‘zwalkend beleid’

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress