Nederland heeft opnieuw record aantal medailles te pakken op Spelen

medailles

We evenaren nú al het recordaantal medailles uit 2000 in Sydney

Onze Nederlandse toppers hebben de afgelopen dagen een blinkende lading gouden medailles binnen gesleept op de Olympische Spelen. Sterker nog, het zijn er zelfs zóveel, dat we ons record uit 2000 hebben verbroken.

Nieuw record medailles op Spelen

Baanwielrenster Shanne Braspennincx wist vandaag een gouden medaille te veroveren en daarmee is het al zeker dat de Oranje atleten 26 medailles hebben behaald, één meer dan in Sydney in 2000. En dat kunnen er uiteraard nog meer worden. De medailles van de hockeysters die morgen in de finale staan, zijn al meegerekend. Hetzelfde geldt voor de medaille van boksster Nouchka Fontijn, die in de halve finale staat.

Amsterdam

Maar zijn de Spelen in Tokio ook de meest succesvolle Spelen ooit voor Nederland? Nee, dat zijn toch echt nog steeds de Spelen van Amsterdam in 1928. Toen werden er 19 van de 327 medailles behaald, wat gelijk staat aan 63 medailles in Tokio (want er zijn er meer verdeeld dit jaar). NU.nl maakte de balans op en zette alle medailles van de afgelopen Spelen nog eens op een rijtje.

  • Rio de Janeiro 2016: 19 (8 goud, 7 zilver, 4 brons)
  • Londen 2012: 20 (6 goud, 6 zilver, 8 brons)
  • Peking 2008: 16 (7 goud, 5 zilver, 4 brons)
  • Athene 2004: 22 (4 goud, 9 zilver, 9 brons)
  • Sydney 2000: 25 (12 goud, 9 zilver, 4 brons)

Record

De medailles die op dít moment al binnen zijn, zijn ook een mooie verzameling bij elkaar. Op moment van schrijven staat Nederland op de tiende plaats in de medaillespiegel. We hebben zeven gouden plakken, acht zilveren medailles, en negen stuks brons binnengesleept. De Spelen duren nog tot en met 8 augustus, dus wie weet hoeveel daar nog bij gaan komen!

Lees ook: Atleet Olympische Spelen gaat viraal vanwege brei- en haakwerken

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress