Nederland start nieuwe zaak tegen Rusland wegens neerhalen MH17

MH17

‘Het kabinet blijft alles op alles zetten om Rusland ter verantwoording te roepen voor het neerhalen van vlucht MH17’

Nederland dient samen met Australië opnieuw een klacht in tegen Rusland bij de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties (ICAO) wegens het neerhalen van vlucht MH17. Dat maakten ministers Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat maandagochtend bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het is de derde procedure over de vliegramp van 17 juli 2014. 

Verdrag van Chicago

Het kabinet meent dat Rusland met het neerhalen van vlucht MH17 het Verdrag van Chicago heeft geschonden. In dit verdrag uit 1944 staat dat landen ervoor moeten zorgen dat de burgerluchtvaart veilig verloopt. In de brief aan de Tweede Kamer laat het kabinet weten dat Rusland het verdrag heeft geschonden ‘door het onrechtmatig gebruik van een wapen tegen een burgerluchtvaartuig’.

Verantwoording

Volgens Harbers is het belangrijk dat internationaal wordt vastgesteld en erkend dat Rusland verantwoordelijk is voor de vliegramp. “Daar hebben nabestaanden recht op”, aldus de minister van Infrastructuur. “Het kabinet blijft alles op alles zetten om Rusland ter verantwoording te roepen voor het neerhalen van vlucht MH17 en de instandhouding van de internationale rechtsorde”, laat Hoekstra weten over deze extra juridische stap. De klacht zou onder andere kunnen leiden tot een schadevergoeding voor de Nederlandse staat. Het kabinet heeft de Algemene Rekenkamer gevraagd te berekenen hoeveel schade de overheid geleden heeft.

Oorlog tussen Rusland en Oekraïne

Nederland heeft de laatste weken samen met andere NAVO-landen volop sancties aangekondigd tegen Rusland vanwege de invasie in Oekraïne. Deze procedure bij de VN-organisatie staat daar volgens het kabinet echter los van. “Deze stap is genomen na een zorgvuldige voorbereiding die nu pas kon worden afgerond en staat in die zin los van de huidige ontwikkelingen”, schrijven de ministers.

MH17-ramp

Op 17 juli 2014 werd Malaysia Airlines-vlucht 17 uit de lucht neergehaald. Dat gebeurde boven een deel van Oost-Oekraïne waar op dat moment pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger zwaar in gevecht waren. Volgens internationale onderzoekers werd het vliegtuig neergehaald door een Russische luchtdoelraket. De separatisten leden verliezen en zouden Rusland om zwaar luchtafweergeschut hebben gevraagd. Rusland zou de Buk-raketinstallatie vervolgens hebben uitgeleend, al blijft het land dit ontkennen. Bij de MH17-ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders en 38 Australiërs.

Andere procedures

Het is niet de eerste stap die Nederland tegen Rusland heeft gezet in het MH17-proces. Op dit moment loopt er in ons land een strafzaak tegen vier mannen die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij het neerschieten van vlucht MH17. De vier mannen staan terecht voor het afvuren van de Buk-raket die het vliegtuig neerhaalde. Daarnaast loopt er momenteel een procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. In die procedure verwijt Nederland Rusland dat het met zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17 het Europees mensenrechtenverdrag heeft geschonden.

Lees ook: Kabinet besluit: accijnzen en belasting omlaag, steun omhoog

Bron: AD, NOS | Beeld: Unsplash, Emanu