Nederland – Oostenrijk: dit is wat je over onze tegenstanders moet weten

Nederland Oostenrijk

Wat denk jij dat vanavond de eindscore wordt?

Na een mooie overwinning op Oekraïne afgelopen zondag, speelt ons Nederlands elftal vandaag zijn tweede EK-wedstrijd. Dit is wat je moet weten over Oostenrijk, onze tegenstander van vanavond.

Nederland – Oostenrijk door de jaren

We beginnen met goed nieuws: als we kijken naar de geschiedenis tussen Nederland en Oostenrijk, dan hebben wij duidelijk betere resultaten gehaald. In totaal hebben we negentien keer tegenover elkaar gestaan in interlands. Daarvan wonnen wij er negen, en verloren we er zeven. Natuurlijk betekent dat niet per se dat het vanavond ook weer gaat gebeuren. Maar een mooi feitje is bovendien dat de Oostenrijkers voor het laatst van ons Oranje wonnen in mei 1990. Van de vijf wedstrijden die na 2000 tegen elkaar gespeeld, heeft Oostenrijk er geen een gewonnen. Helaas voor hen, maar een mooie opsteker voor vanavond.

Arnautovic

Tijdens de wedstrijd van Oostenrijk tegen Noord-Macedonië stond Marko Arnautovic flink in de spotlights. Eerst om zijn prestaties, maar al snel sloeg dat om: de Oostenrijkse spits leek zich woedend en zelfs agressief te gedragen bij het vieren van zijn doelpunt. De Noord-Macedoniërs vonden dat hij zich racistisch uitliet tegen hun speler Ezgjan Alioski. Hoewel Arnautovic speelt voor Oostenrijk en Alioski voor Noord-Macedonië, liggen hun roots elders. Arnautovic heeft namelijk een Servische vader, en Alioski is afkomstig uit Albanië. Tussen deze twee landen speelt al langer een conflict over de regio Kosovo. De tirade van Arnautovic had dan ook een vrij politiek randje. Gevolg: vanavond is hij afwezig bij het duel met Nederland. Hij is door de UEFA geschorst.

Eerste gewonnen wedstrijd

Toen Oostenrijk afgelopen zondag zijn wedstrijd tegen Noord-Macedonië won, schreef het elftal direct geschiedenis. Dat was namelijk de eerste keer dat zij een wedstrijd wonnen op een Europees Kampioenschap. In 2008 waren de Oostenrijkers voor het eerst van de partij bij het EK, en toen verloren ze twee wedstrijden en speelden ze een keer gelijk in de groepsfase. Bij het EK van 2016 verloor Oostenrijk twee keer in de groepsfase. Kortom: de statistieken lijken in het voordeel van Oranje te zijn vanavond!

Lees ook: Meer dan 5,4 miljoen kijkers EK-wedstrijd Nederland-Oekraïne

Bron: Metro, Daily Mail | Beeld: Pro Shots