Nederlanders boeken massaal vakanties: vooral cruises en wintersport

vakantie

Heb jij ook alweer geboekt? 

We snakken allemaal naar het moment dat we weer lekker zorgeloos op vakantie kunnen. Met de huidige maatregelen zit dat er echter op korte termijn nog niet in. Toch weerhoudt dat veel Nederlanders er niet van om alvast een vakantie te boeken voor dit najaar of zelfs voor volgend jaar.

Enorme drukte 

Reisorganisaties merken vooral dat cruisereizen en wintersportvakanties erg in trek zijn. Cruisemaatschappij Holland America Line (HAL) is verrast door de drukte. “De boekingen voor het najaar, met name rond de kerstvakantie, en voor 2022 gaan erg hard”, zegt directeur Nico Bleichrodt. De boekingen gaan zelfs zo hard, dat de rederij van plan is om alvast reizen aan te beiden voor 2023. “We merken dat mensen wat voorzichtig zijn om op de korte termijn te gaan cruisen, maar voor de langere termijn hebben zij er duidelijk weer vertrouwen in.”

Cruisereizen 

Waar cruisen we dan zoal naartoe? Volgens Bleichrodt zijn vooral cruises met vertrek uit Amsterdam en Rotterdam naar de Middellandse Zee, het Caribisch gebied en de Noorse fjorden gewild. Ook Faizal Siddiqui, directeur van Cruisereizen.nl, ziet vele duizenden boekingen binnenkomen voor dit najaar en volgend jaar. “We zitten uiteraard nog lang niet op het oude niveau, maar we draaien best goed”, aldus Siddiqui. 

Skivakanties 

Niet alleen cruises naar zonnige oorden zijn in trek, ook skivakanties worden volop geboekt. Sunweb zit voor het winterseizoen nu al op het niveau waar ze normaal gesproken eind april op zitten. “Met name voor de kerst- en de krokusvakantie en voor bestemming Oostenrijk zien we een duidelijke piek”, vertelt Martine Langerak, woordvoerster van Sunweb. Het gaat daarbij niet altijd om een gezinsvakantie. Het valt namelijk op dat grote gezelschappen boeken, en dan hebben we het over twintig mensen of meer. 

Zonbestemmingen

Ook zonnige bestemmingen als Egypte, Griekenland, Turkije en de Canarische Eilanden zijn weer geliefd, volgens Sunweb en Corendon. Het gaat dan met name om reizen later dit jaar. “Op dit moment wordt er meer geboekt voor het najaar dan voor de zomer. Normaal zijn dat verre reizen, maar nu kiezen mensen voor najaarsbestemmingen dichterbij huis”, legt Corendon-zegsvrouw Audrey Denkelaar uit. 

Wanneer we ook echt weer (veilig) op vakantie kunnen, is nog even afwachten.

Lees ook: Recordaantal ondernemers stopte er in coronajaar 2020 mee

Bron: AD | Beeld: Pexels