Onderzoek wijst uit: Nederlanders door coronacrisis optimistischer

We denken positiever over de politiek en samenleving door de coronacrisis

Uit recente cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat Nederlanders sinds de uitbraak van het coronavirus meer vertrouwen hebben gekregen in de politiek. Daarbij zijn we ook een stuk optimistischer over onze samenleving gaan denken. Over de economie in ons land maken de meeste mensen zich nog wel veel zorgen.

Nederland is optimistisch

De coronacrisis heeft veel teweeg gebracht in ons land. Dit is ook duidelijk te zien aan recente cijfers van het SCP. Het vertrouwen in de maatschappij en politiek is sinds de coronacrisis toegenomen, zo blijkt uit de cijfers. In januari dit jaar gaf 51 procent van de mensen de regering een voldoende. Sinds de coronacrisis in april is dit percentage gestegen naar maar liefst 76 procent.

Transparantie van instituties

De voornaamste reden dat deze stijging de afgelopen maanden heeft plaats gevonden heef volgens hoogleraar sociale psychologie, Paul van Lange, te maken met de transparantie die instituties tonen. Niet alleen de regering, maar ook de politie, de wetenschap en het rechtssysteem hebben hieraan bijgedragen. “Tijdens de persconferenties over het coronavirus is Rutte bijvoorbeeld heel open en eerlijk. Hij erkent niet alle informatie over het coronavirus te hebben, maar zegt toch een beslissing te moeten nemen. Die eerlijkheid waarderen Nederlanders”, stelt Van Lange.

Minder vertrouwen in economie

In tegenstelling tot de positieve veranderingen ten opzichte van de maatschappij, is het vertrouwen in de economie wel erg verslechterd. Maar liefst 85 procent van de Nederlandse samenleving verwacht een verslechtering van de economie dit jaar. Begin dit jaar, voor de coronacrisis, was dit nog maar 29 procent. Uit de cijfers blijkt dat 21 procent verwacht er zelf financieel op achteruit te gaan de komende periode. Begin dit jaar was dit 14 procent.

Positieve verandering voor samenleving

Ondanks de tegenslagen die ons land te verduren heeft gekregen, zien veel mensen de uitbraak van het virus niet alleen als een waarschuwing, maar ook als een kans. Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat we als samenleving even stilstaan. Dit heeft veel mensen de ruimte gegeven om na te denken over de belangrijke dingen in het leven. Daarbij denken ook veel mensen dat de coronacrisis het bewijs is dat er meer verandering binnen een samenleving mogelijk is dan men voorheen dacht, zo blijkt uit het onderzoek van het SCP.

Lees ook: Besmet raken met het coronavirus? Zo groot is de kans nu

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Videostill YouTube