Nederlanders lijken na coronapandemie vakantie in eigen land te hebben herontdekt

vakantie

Het toerisme lijkt hierdoor sneller te herstellen dan verwacht

Sinds de coronapandemie lijken Nederlanders steeds meer op vakantie te gaan in eigen land in plaats van in het buitenland. Deze zomer mochten we weer gaan en staan waar we wilden, maar toch bleef menig Nederlander in eigen land. Dit blijkt uit de cijfers van de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Door deze bevinding lijkt het toerisme sneller te herstellen dan was verwacht.

Nog niet op niveau

Hoewel het toerisme sneller herstelt dan verwacht, is het toerisme in Nederland nog niet op het niveau van vóór de coronapandemie. Dit komt met name doordat buitenlandse toeristen wegblijven uit Nederland. Als we kijken naar de Vakantiemonitor, dan verbleven er dit jaar bijna zestien miljoen buitenlandse gasten in Nederland. Daarmee zit het aantal toeristen op zo’n tachtig procent van het aantal in 2019, wat het laatste jaar voor de coronapandemie was. Het binnenlandse percentage ligt daarentegen weer tien procent hoger.

Kanttekening

De stijgende energiekosten en de inflatie houden vakantiegangers echter niet tegen om een vakantie te boeken. Zes op de tien ondervraagden hebben namelijk nog gewoon de intentie om dit jaar op vakantie te gaan. Wel plaatst directeur van NBTC Jos Vranken een kanttekening: “De zorgen kunnen op de wat langere termijn een negatieve invloed hebben op de reisindustrie. Als de situatie nog verder verslechtert, is het niet ondenkbaar dat toerisme hierdoor zelfs in 2022 al wat gedempt wordt.”

Duurzame vakantie

De helft van de ondervraagden houden wel rekening met het klimaat bij het boeken van een vakantie, zo meldt de Vakantiemonitor. 44 procent van deze groep is zelfs bereid om er iets meer voor te betalen. Als we kijken naar de inwoners van landen die het meest duurzaamst op vakantie gaan zijn dat de Britten en de Amerikanen. Belgen en Nederlanders scoren daarentegen juist het laagst als het gaat om het maken van een duurzame reis.

Lees ook: ‘Spijt!’, een boek van Carry Slee is omgetoverd tot stripboek

Bron: Hart Van Nederland | Beeld: Unsplash, Ilia Zolas