‘Nederlanders vinden dat supermarkten geen sigaretten moeten verkopen’

sigaretten supermarkten

Een meerderheid van de Nederlanders pleit voor minder verkooppunten van tabak

Twee derde van de Nederlanders vindt dat het moeilijker moet worden om tabak te kopen, om roken écht te ontmoedigen. Daarom pleiten zij voor minder verkooppunten van tabak. Een goed begin? De supermarkten. Zes op de tien Nederlanders willen dat supermarkten geen sigaretten en tabak meer verkopen.

Onderzoek

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Dit is een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. De samenwerking heeft als doel ‘dat niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken’, staat er op de website. Met het onderzoek wil het fonds in kaart brengen wat Nederlanders vinden van het verminderen van tabaksverkooppunten.

Supermarkt

Het idee is dan ook om allereerst geen tabak meer te verkopen in supermarkten. Momenteel worden de meeste sigaretten gekocht in supermarkten (72 procent), gevolgd door tankstations (41 procent) en tabaksspeciaalzaken (28 procent). Door sigaretten niet meer in supermarkten te verkopen, wordt het voor veel rokers dus iets lastiger gemaakt om aan hun nicotine fix te komen.

Verleiding

“De belangrijkste reden is dat je mensen, onder wie kinderen, daardoor niet in de verleiding brengt om te roken”, legt de organisatie uit. “Tabak hoort volgens Nederlanders niet thuis in supermarkten die zich inzetten om mensen gezondere keuzes te laten maken.” Supermarkten hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid, vindt bijna de helft van de ondervraagden. Ook vindt twee derde van de ondervraagden daarom dat supermarkten moeten meehelpen om ervoor te zorgen dat jongeren niet beginnen met roken. Een derde denkt niet dat dit zal helpen.

Kinderen

Michael Rutgers, voorzitter van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, denkt wél dat het verminderen van het aantal tabaksverkooppunten effect heeft op het rookgedrag van Nederlanders – en dan vooral jongeren. “De meeste rokers beginnen in hun tienerjaren. Iedere week raken opnieuw honderden kinderen verslaafd”, zegt hij tegen Metro. “Om dit te voorkomen moeten we er zo snel mogelijk voor zorgen dat ze minder aan deze verleiding worden blootgesteld. Tabaksproducten zijn geen veilige en normale producten. Ze horen simpelweg niet thuis op plekken waar kinderen en jongeren regelmatig komen, zoals supermarkten of winkels die kinderboeken en schoolspullen verkopen.”

Stoer

De meeste Nederlanders vinden supermarkten die geen tabak meer verkopen juist ‘stoer’. Zeven op de tien mensen zijn positief over Lidl, dat in een aantal filialen is gestopt met de verkoop van tabaksproducten. Slechts 9 procent van de ondervraagden zou in een andere supermarkt boodschappen gaan doen, als hun ‘eigen’ supermarkt stopt met de verkoop van sigaretten.

Lees ook: Onderzoek toont aan hoeveel mensen overlijden door meeroken

Bron: Gezondheidsfondsen voor Rookvrij | Beeld: Pexels