Nederlanders winkelen steeds vaker buiten de binnenstad

binnenstad

We gaan liever iets anders doen dan winkelen

De afgelopen vijf jaar is winkelen in de Randstad en Noord-Brabant compleet veranderd. Dit blijkt uit het Koopstromenonderzoek 2021. Mensen winkelen steeds minder in de binnenstad: vooral in grote steden ging het aantal bezoekers daar fors omlaag. 

Vooral veel bezig met onze huizen

Het Koopstromenonderzoek brengt in kaart waar consumenten hun aankopen doen en hoe winkelcentra qua omzet functioneren. Door corona gingen veel mensen een tijd lang vooral lokaal winkelen, maar daar lijkt nu weer verandering in te gaan komen. Online shoppen groeit namelijk meer en meer.
Wel opvallend: de afgelopen jaren brachten we vaak bezoekjes aan bouwmarkten, woonboulevards en tuincentra en winkelden we minder in de binnenstad. Een duidelijk gevolg van de coronapandemie, waarin mensen hun woning meer gingen waarderen en er meer aandacht aan wilden besteden.

Liever een kopje koffie

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat we winkels steeds vaker inwisselen voor horeca en ontspanning. We gaan liever langs ons favoriete koffietentje dan langs een aantal winkels. De afgelopen vijf jaar nam het aantal winkels in de gebieden die zijn onderzocht dan ook met bijna tien procent af. Het aantal bezoekers is in veel van die gebieden ten opzichte van 2016 gehalveerd. We gingen zelf niet alleen minder op pad omdat we drukke plekken wilden vermijden, maar er kwamen ook amper toeristen naar Nederland.

Vier drukste provincies

Het Koopstromenonderzoek is gebaseerd op 186.000 enquêtes. Het werd uitgevoerd door drie onderzoeksbureaus: I&O Research, BRO en Bureau Stedelijke Planning. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant hebben opdracht voor het onderzoek gegeven. In die vier provincies samen woont ongeveer 60 procent van alle Nederlanders.

Lees ook: CBS: Nederlandse economie heeft grootste groei in twintig jaar

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Léonard Cotte