Opvallend: Nederlanders worden steeds kleiner

kleiner

Maar we zijn nog wel het langste volk ter wereld

Jarenlang werden Nederlanders steeds langer, maar aan die trend lijkt nu een einde te komen. De gemiddelde lengte neemt namelijk alweer geruime tijd af, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoe het kan dat we steeds kleiner worden? Dat heeft verschillende oorzaken. 

Steeds korter

Vrouwen die in 2001 zijn geboren, zijn gemiddeld 1,4 centimeter korter dan de generatie uit 1980. Bij mannen is het verschil 1 centimeter. Vrouwen uit 2001 zijn gemiddeld 169,3 centimeter lang en mannen 182,9 centimeter. Dat is een opvallende verandering, want tot aan 1980 groeide de gemiddelde lengte steeds. Mannen uit 1930 werden gemiddeld 175,6 centimeter, in 1980 was daar maar liefst 8,3 centimeter bijgekomen. Vrouwen groeiden in diezelfde periode 5,3 centimeter.

Waarom worden we kleiner?

De reden dat Nederlanders steeds kleiner worden, komt deels door immigratie van gemiddeld minder lange mensen. Daarnaast stagneerde de gemiddelde groei ook bij mensen van wie beide ouders of alle grootouders wel in Nederland zijn geboren, dat zegt het CBS. Ook onze voeding kan hier een rol in spelen, zegt Gert Stulp van de Rijksuniversiteit Groningen tegen de Volkskrant. “In bijvoorbeeld de Verenigde Staten vlakt de groei af en krimpen vrouwen iets. Mogelijk komt het doordat mensen slechter zijn gaan eten: minder gevarieerd, meer vettigheid. Dat zou hier in Nederland ook een rol kunnen spelen.”

Langste volk ter wereld

Hoewel we dus steeds kleiner worden, hoeven we de titel van ‘langste volk ter wereld’ nog niet op te geven. Vorig jaar tikten ruim een op de vijf jonge mannen de 190 centimeter aan. Bij de vrouwen haalden een op de tien minimaal 180 centimeter. Echter zijn er grote verschillen te zien per regio. Een jong persoon uit Friesland is al snel zo’n 3 tot 3,5 centimeter langer dan een leeftijdsgenoot uit Limburg.

Lees ook: Sigrid Kaag stapt op na motie van afkeuring

Bron: NOS | Beeld: iStock